Expertise in Phytotherapy

PiLeJe is involved at every stage - from growing the plant through to Individualised Clinical Phytotherapy.

PiLeJe: 20 godina stručnosti u fitoterapiji

Biljke, korištene u različitim oblicima, imaju blagotvorna svojstva koja su poznata već tisućama godina. Posljednjih desetljeća na tržištu su se pojavili brojni proizvodi, ali nisu svi biljni ekstrakti isti: njihovo djelovanje ovisi o odabranoj biljnoj sorti, proizvodnom procesu i aktivnim sastojcima u proizvodu.

Posljednjih 20 godina PiLeJe razvija svoje znanje i iskustvo u fitoterapiji i proizvodi vlastite biljne ekstrakte koristeći Phytostandard proces.


Individualizirana klinička fitoterapija

Biljke su sposobne ponuditi holističko rješenje djelujući na više razina i regulirajući različite tjelesne funkcije. Budući da biljke sadrže veliki broj konstitutivnih spojeva koji se međusobno nadopunjuju, mogu regulirati i podržavati tijelo na općenitoj razini.

Ove teme spojile su se tijekom posljednjih dvadeset godina kroz razvoj individualizirane kliničke fitoterapije. Prakticiraju je iskusni zdravstveni djelatnici, a ova disciplina pruža i medicinsko-znanstvenu fitoterapiju (medicinu utemeljenu na dokazima) i fitoterapiju prilagođenu pojedincu. Pacijent se razmatra iz holističke perspektive, a ne samo usredotočen na njegove simptome. Biljni oblici koje praktičari preferiraju su biljni ekstrakti s najbogatijim sadržajem aktivnih sastojaka i s najvećom bioraspoloživošću kako bi se osigurala optimalna učinkovitost.

Iskorištavanje snage cijele biljke

Stotine tvari za koje se zna da su aktivne

Pojedina farmakološka i ljekovita svojstva biljaka ne osigurava jedna ili nekoliko tvari, već i do nekoliko stotina spojeva koji djeluju sinergijski i izazivaju učinke na kojima se temelji tradicionalna uporaba biljke. Dvije vrste spojeva kombiniraju se kako bi dale svojstva ljekovitog bilja:

  • spojevi koji imaju vlastito farmakološko djelovanje: poznati kao aktivni spojevi
  • i spojevi koji nemaju vlastito farmakološko djelovanje, ali mogu u ljudskom tijelu modulirati učinak i toleranciju aktivnih spojeva i poboljšati njihovu asimilaciju: oni su poznati kao “korisni” spojevi.

Ova složena kombinacija spojeva daje biljci ljekovita svojstva koja se u nekim slučajevima razlikuju od onih dobivenih kada samo nekoliko sastojaka ostane u gotovom proizvodu nakon procesa selektivne ekstrakcije.

Detaljnije: “totum” (ili cjelina) biljke

Sveukupnost biljke je cijeli skup aktivnih i korisnih spojeva sadržanih u izvornoj biljci. Međutim, niti jedan od ovih spojeva sam za sebe općenito ne može proizvesti iste učinke kao izvorna biljka.

PiLeJe je stručnjak za vađenje i korištenje totuma biljaka. Ekstraktom totuma PiLeJe izvlači maksimalnu korist iz svih aktivnih i korisnih spojeva biljke, s ciljem očuvanja cjelokupnog ljekovitog djelovanja. To zahtijeva korištenje prikladnih industrijskih procesa koji mogu ekstrahirati sve spojeve iz svježe biljke i zadržati ih netaknutima.

Sveukupnost biljke je cijeli skup aktivnih i korisnih spojeva sadržanih u izvornoj biljci. Međutim, niti jedan od ovih spojeva sam za sebe općenito ne može proizvesti iste učinke kao izvorna biljka.

PiLeJe je stručnjak za vađenje i korištenje totuma biljaka. Ekstraktom totuma PiLeJe izvlači maksimalnu korist iz svih aktivnih i korisnih spojeva biljke, s ciljem očuvanja cjelokupnog ljekovitog djelovanja. To zahtijeva korištenje prikladnih industrijskih procesa koji mogu ekstrahirati sve spojeve iz svježe biljke i zadržati ih netaknutima.

Često je bitno koristiti totum umjesto nekoliko ekstrahiranih spojeva. To je slučaj s adaptogenim biljkama (rodiola, ginseng, sibirski ginseng, astragalus…) koje su vrlo bogate spojevima odgovornim za njihova različita svojstva.

Klinička istraživanja i znanstvena ekspertiza

Bitna klinička istraživanja

Istraživački odjel PiLeJe provodi studije u suradnji s neovisnim, privatnim i javnim institutima i laboratorijima (Inserm, INRA, sveučilišta). Njegujemo snažna partnerstva, utemeljena na zajedničkim protokolima i preciznim specifikacijama zahtjeva.

Rezultat ovih suradničkih projekata su brojne znanstvene studije koje se provode iz godine u godinu: posebno studije in vivo (na životinjama, također poznate kao pretkliničke studije) i opservacijske kliničke studije koje se provode u ordinacijama liječnika opće prakse. Neka od tih istraživanja objavljena su u svjetski poznatim časopisima.

Najsuvremenije analitičke tehnike

Naš tim za istraživanje sastojaka sastoji se od liječnika, inženjera i tehničara. Oni razvijaju i usavršavaju brojne analize s ciljem karakterizacije kompletnog fitokemijskog otiska naših ekstrakata.

Naši timovi koriste visokotehnološku analitičku opremu kako bi što detaljnije identificirali strukture spojeva od interesa.

Analiza ekstrakata

Upotrebom visokoučinkovite opreme moguće je savršeno karakterizirati i analizirati sastojke ekstrakta, kako bi se dobio “potpuni fitokemijski otisak”.

Posebno se želi osigurati da molekularni profil ekstrakta, odnosno njegov kemijski sastav, bude što sličniji svježoj biljci iz koje potječe. Ovaj stručni fitokemijski istraživački rad pokazuje da PiLeJe-ov proces ekstrakcije općenito dobiva širi molekularni profil od onog dobivenog jednom hidroalkoholnom ekstrakcijom, te stoga izvodi raznolikiji skup spojeva s višom koncentracijom.

Kontrolirana i upravljana selekcija svježe biljke


Svježa biljka: bogat izvor aktivnih tvari

Kvaliteta naših biljnih ekstrakata prvenstveno ovisi o kvaliteti izvorne svježe biljke. Stoga prihvaćamo samo svježi biljni materijal koji je organski, ima visok sadržaj aktivnih sastojaka i savršeno je sljediv.

U nekim slučajevima proces sušenja biljke može razgraditi neke od osjetljivijih spojeva i posljedično narušiti njezina svojstva. Korištenjem svježih biljaka PiLeJe izbjegava bilo kakvo narušavanje svojstava biljke.

Štoviše, tvrtka pri odabiru svojih pogona primjenjuje strogu strategiju održivog razvoja. Ova strategija, koju smatramo vrlo važnom, postavljena je u rigoroznoj specifikaciji zahtjeva koju svi naši proizvođači biljaka moraju pristati slijediti.

Botanička identifikacija vrste, ključni preliminarni korak

Točna identifikacija vrste od presudne je važnosti jer osigurava ispunjavanje regulatornih zahtjeva i jamči sigurnost i kvalitetu naših ekstrakata.

Prvi korak je provođenje pretraživanja literature kako bi se utvrdilo:

  • tradicionalna uporaba biljke
  • specifične kvalitete vrste
  • regije u kojima je biljka autohtona
  • zemlje koje nude najbolje opcije za uvjete uzgoja

Nakon što je odabrano mjesto uzgoja, PiLeJe-ovi stručnjaci za nabavu proučavaju fenotipske karakteristike biljnog materijala.

Izrađujemo listove herbarija (prešane, osušene biljke) kako bismo osigurali odabir prave vrste. Dapače, može postojati i do nekoliko stotina različitih vrsta samo jedne biljke, od kojih svaka ima svoj, jedinstven sastav. Ovo je važno razmatranje budući da je sastav biljke taj koji određuje njezino djelovanje.

Kada je biljka registrirana u Francuskoj ili Europskoj farmakopeji, odabrana je vrsta koja je opisana u Farmakopeji i koja udovoljava farmaceutskim zahtjevima.

Kontrola uvjeta uzgoja

Kad može, PiLe radije koristi biljke uzgojene u Francuskoj. Za biljke koje ne rastu u Francuskoj, politika PiLeJe-a je nabava iz zemalja u kojima najbolje rastu i podupiranje gospodarskog razvoja lokalnih zajednica.

Klimatski uvjeti također utječu na sastavne spojeve biljke. Ako biljka raste u plodnom okruženju, prirodno je bogatija spojevima odgovornim za njezina svojstva. Zbog toga je važno provesti istraživanja kako bi se odredila zemlja i regije u kojima je odabrana vrsta autohtona

Suradničko partnerstvo s uzgajivačima utemeljeno na odanosti i povjerenju

Budući da inzistiramo na korištenju svježih biljaka, uvjeti berbe i skladištenja vrlo su strogo kontrolirani kako bi biljka zadržala svoju sposobnost blagotvornog djelovanja. Kako bi to postigao, PiLeJe razvija bliska partnerstva sa svim svojim lokalnim proizvođačima. Ova partnerstva unapređuju prakse uzgoja i berbe te razvijaju gospodarsku aktivnost lokalne zajednice, poštujući njezinu tradiciju i okoliš. Krajnji rezultat je da gdje god u svijetu biljka raste, postupci zadovoljavaju zdrava ekološka i etička načela.

Žetva ortosifona u Vijetnamu

Orthosiphon (poznat i kao Java čaj) kojeg je odabrao PiLeJe dolazi iz Vijetnama i Indonezije. Uzgajivači su morali ulagati i promijeniti svoje radne prakse kako bi mogli pravilno ubrati biljku za preradu kao svježi proizvod.

Ovi su koraci nužni jer je ortosifon krhka biljka koja je osjetljiva na oksidaciju. Nakon što se ubere, mora se zamrznuti prije večeri istog dana kako bi se najbolje očuvala njegova ljekovita svojstva.

Naš organski biljni proces

Gotovo sve biljke koje je odabrao PiLeJe certificirane su kao organske. Uzgajaju se u skladu s trenutnom dobrom praksom: bez pesticida i poljoprivrednih praksi koje čuvaju ili povećavaju organsku tvar u tlu.

Ako to nije slučaj, ili se uzgajaju u organskim uvjetima ili na farmama koje primjenjuju odgovornu poljoprivrednu praksu. Zatim sustavno testiramo svježe biljke kako bismo bili sigurni da ne sadrže zagađivače (pesticide, teške metale itd.).

Štoviše, dajemo prednost uzgojenim biljkama u odnosu na sakupljanje divljih biljaka. Kada to nije moguće, postavljamo planove upravljanja zbirkom biljaka unutar zona koje je certificiralo certifikacijsko tijelo s akreditacijom Ecocert-a kao organsko kako bismo poštovali životni ciklus biljke i očuvali održivost resursa.

PiLeJe zahtjevi kvalitete

Sve dobavljače svježih biljaka redovito provjeravaju PiLeJe timovi, a svaka serija svježih biljaka podliježe više od dvadeset analiza i kontrolnih testova prije nego što se pusti u upotrebu u procesu proizvodnje ekstrakta.

Prije i dok god su proizvodi komercijalno dostupni, provode se različiti testovi kontrole kvalitete (mikrobiološke analize, sadržaj aktivnih tvari, odsutnost kontaminanata i dr.). Ovi kontrolni testovi, izvedeni u skladu s primjenjivim standardima dobre prakse (ISO 22000), osiguravaju sljedivost proizvoda i jamče sigurnost i stabilnost proizvoda tijekom vremena.

Industrijska ekspertiza i Phytostandard proces ekstrakcije

Jedinstven i inovativan proces ekstrakcije

Prije više od 20 godina PiLeJe je surađivao s farmaceutima, inženjerima i kemičarima na razvoju inovativnog procesa ekstrakcije koji ima ključnu ulogu u određivanju kvalitete dobivenog ekstrakta.

Phytostandard ekstrakcijski proces jedinstven je proces koji hvata najbolje elemente izvorne svježe biljke uz očuvanje kvalitete aktivnih spojeva.

Kvaliteta biljnog ekstrakta ovisi o odabiru izvorne svježe biljke i korištenom postupku ekstrakcije. Ovaj proces uključuje različite korake potrebne za izdvajanje svih spojeva koji su odgovorni za svojstva biljke, a da ih se ne naruši. .

Ekstrakcija obavljena u Francuskoj i odgovornost prema okolišu

Proces ekstrakcije, pakiranje dobivenih ekstrakata i njihova distribucija provode se u Francuskoj na proizvodnim mjestima koja su dobila certifikate „Dobre proizvođačke prakse” i „Dobre distribucijske prakse”.

Naše mjesto vađenja, u blizini Pireneja, koristi lokalni izvor malo tvrde vode za piće.

Alkohol koji se koristi je etilni alkohol proizveden u Francuskoj iz biljnog izvora u strogom skladu sa zahtjevima primjenjivim na farmaceutsku industriju.

Biljni materijal koji ostane nakon cijeđenja obrađuje vanjski izvođač i pretvara ga u kompost.

Tvrtka proizvodi svoje fitoterapeutske zdravstvene proizvode u Auvergne području Francuske. Proizvodi se distribuiraju s mjesta u regiji Pays de la Loire.

Ključni koraci u procesu ekstrakcije PiLeJe

Zamrzavanje unutar 24 sata

Nakon što je biljka ubrana, zamrzava se unutar 24 sata. Bitno je raditi u tom vremenskom roku jer se smrzavanjem zaustavlja proces razgradnje biljaka i time čuva kvaliteta aktivnih tvari.

Smrznuta biljka se zatim može poslati na mjesto ekstrakcije PiLeJe. Prilikom primitka biljaka provode se različiti kontrolni testovi kako bi se osiguralo da je kvaliteta primljene serije zadovoljavajuća.

Hladno mljevenje

Biljka se, dok je još smrznuta, melje u sitne čestice. Ovaj bitan korak povećava kontaktnu površinu između biljke i korištenih otapala i tako olakšava i potencira ekstrakciju spojeva. 

Izvlačenje

PiLeJeov proces ekstrakcije je perkolacija, koja se izvodi korištenjem hidroalkoholnih otopina rastuće alkoholne jakosti koje postupno ekstrahiraju iz biljke različite spojeve, od kojih svaki ima različit afinitet prema vodi ili alkoholu.

U praksi, proces počinje s vodom i napreduje do hidroalkoholnih otopina različite jačine. Ova tehnika ekstrahira maksimalan sadržaj biljnih spojeva budući da se topivost svakog spoja u vodi ili alkoholu razlikuje.

Isparavanje alkohola u vakuumu

Dobivena smjesa (biljka+voda+alkohol) se obnavlja. Alkohol se isparava u vakuumu na niskoj temperaturi. Posljedično, otopina se nikada ne izlaže toplini koja bi mogla uništiti sve ili neke od biljnih spojeva.

Dobiveni bezalkoholni ekstrakt, koji sadrži spojeve dobivene iz svježe biljke, zatim se koristi kao osnova za PiLeJe fitoterapeutske formulacije. Posljednji korak zatim uključuje dodavanje ili:

  • glicerin iz biljnog izvora kako bi se dobile sirovine koje se koriste u pripremi prilagođenih formulacija za mješavine koje propisuju liječnici
  • organska vlakna akacije koja se koriste za proizvodnju tableta i kapsula. Ovo vlakno bagrema certificirano je kao organski uzgojen proizvod. 

Prednosti procesa ekstrakcije Phytostandard

Veća bioraspoloživost

Ekstrakcijom se oslobađaju aktivni sastojci iz stanične membrane biljke (koja se prvenstveno sastoji od celuloze i pektina). Analiza je pokazala da odsutnost celuloze poboljšava i dostupnost aktivnih sastojaka i crijevnu asimilaciju.

Ekstrakt s bogatim molekularnim profilom

Primjenom naše fitokemijske stručnosti uspjeli smo pokazati da Phytostandard proces dobiva širi molekularni profil od onog dobivenog jednom hidroalkoholnom ekstrakcijom. Ekstrakcija u nizu alkoholnih jakosti oslobađa sve aktivne sastojke iz biljke jer je svaki topiv u različitim jakostima alkohola.

Štoviše, aktivni spojevi biljke potenciraju jedni druge da djeluju u sinergiji. Time se pojačavaju farmakološka svojstva biljke.

Usporedba ova dva procesa ekstrakcije bila je predmet studije objavljene 2013. (Guilbot et al., 2013. Phytotherapy 2013 (11): 301-305). Kromatografski profili su uspoređeni za nekoliko biljaka: molekularni profil dobiven s Phytostandardom (EPS) proces je u svim slučajevima imao veću raznolikost i veću koncentraciju aktivnih sastojaka od matične tinkture (alkoholna ekstrakcija pri jednoj alkoholnoj jakosti od 65°)


Širi spektar indikacija

Fitoterapijski proizvodi PiLeJe djeluju na najširi spektar indikacija. Zbog toga se indikacije navedene za naše proizvode ne mogu uvijek prenijeti na druge proizvode dobivene iz iste biljke.

Kromatografske analize provedene na ekstraktu oraha čempresa tvrtke PiLeJe otkrivaju puno višu koncentraciju određenih spojeva u usporedbi s izvornom biljkom. Našim procesom ekstrakcije dobivamo dovoljnu količinu polifenola koji su odgovorni za antivirusno djelovanje.

Virucidna učinkovitost ekstrakta čempresa dokazana je in vitro istraživanjem 4 glavna virusa odgovorna za respiratorne infekcije: koronavirus, parainfluenca 3, rinovirus i H1N1.

In vitro virucidno djelovanje ekstrakta čempresa na ljudske i goveđe viruse. I. Guinobert, V. Bardot, L. Berthomier, I. Ripoche, C. Faivre, L. Haddioui i H. Belkhelfa. Fitoterapija (2018) 16:281–289