Kako odabrati prave probiotike

Učinkovitost probiotika ne ovisi samo o soju ili dozi. Drugi kriteriji moraju se uzeti u obzir pri donošenju pravog izbora.

Bakterije: prijatelj ili neprijatelj?

Donedavno se smatralo da su bakterije povezane s bolešću, a ne s dobrim zdravljem. Istina je: mnoge bakterije su nezdrave i uzrokuju bolesti. Neke od njih su čak i smrtonosni, poput stafilokoka, glavnog uzročnika bolničkih infekcija. Druge su vitalne za očuvanje zdravlja.

Ugled bakterija vraćen je napretkom u istraživanju i tehničkom znanju. Nakon gotovo dva desetljeća istraživanja, sada postoje stotine znanstvenih publikacija koje dokazuju zdravstvene dobrobiti bakterija.

Nemaju sve bakterije iste učinke. Povećano znanje dovelo je do stvaranja kategorija koje se koriste za izradu “koktela” korisnih bakterija. Ti se kokteli nazivaju probiotici.

Probiotici

Riječ “probiotik” dolazi od grčkih riječi “pro” što znači “korisno” i “biotikos” što znači “život“.

Godine 2001. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)1 definirala je probiotike kao “žive mikroorganizme koji, kada se daju u odgovarajućim količinama, daju zdravstvene dobrobiti domaćinu, osim tradicionalnog nutritivnog učinka”.

Što je intestinalna mikroflora?

Crijevna flora ili crijevna mikrobiota su svi mikroorganizmi koji žive u našim crijevima, što u ovom slučaju označava tanko crijevo i debelo crijevo ili debelo crijevo.

Konkretno, probiotici ili mikrobiotički sojevi privremeno jačaju crijevnu floru kako bi ponovno uspostavili ravnotežu između dobrih i loših bakterija, dajući dobrim bakterijama prednost nad lošima.

Pozitivan učinak na zdravlje je proporcionalan
broju dobrih bakterija.

Postojanje bakterija u crijevima nije bezopasno jer utječu na mnoge funkcije, uključujući:

 • probavu;
 • sintezu vitamina B i K;
 • proizvodnju molekula vitalnih za tijelo uključujući kratkolančane masne kiseline;
 • jačanje imunološkog sustava;
 • stvaranje barijere za sprječavanje kolonizacije loših bakterija u crijevu.

Kako mikrobiota utječe na zdravlje

Mnoga su istraživanja pokazala da se kvaliteta crijevne mikrobiote smanjuje vezano uz niz zdravstvenih parametara i bolesti2:

 • probava: nadutost, zatvor, proljev;
 • upalne bolesti crijeva: ulcerozni kolitis i Crohnova bolest;
 • dijabetes;
 • pretilost;
 • neke vrste raka;
 • neuropsihijatrijski poremećaji: autizam, shizofrenija, anksioznost, depresija, bipolarni poremećaji.

Znanstveni dokaz

I znanstvena i medicinska struka slažu se oko dobrobiti probiotika3. Studije su provedene u nizu situacija kako bi se pružila široka perspektiva o njihovom učinku na naše zdravlje.

Dobrobiti su dokazane za:

 • sprječavanje proljeva uzrokovanog antibioticima (vidi studiju);
 • poboljšanje sindroma iritabilnog crijeva (vidi studiju);
 • liječenje zatvora (vidi studiju) i poboljšanje pokreta zdjelice (vidi studiju);
 • olakšavanje simptoma povezanih s intolerancijom na laktozu (vidi studiju);
 • liječenje alergija (vidi studiju);
 • suzbijanje bakterije Helicobacter pylori odgovorne za upalu želuca (kronični gastritis) koja može dovesti do čira i raka (vidi studiju).

Različiti sojevi probiotika za različita djelovanja

Postoji mnogo različitih bakterija, ali samo se neke mogu nazvati probioticima. Glavni primjer su bakterije mliječne kiseline: bakterije koje fermentiraju šećere u mliječnoj kiselini. Postoje četiri vrste: lactobacillus, bifidobacterium, streptococcus i lactococcus. Svaka vrsta ima tisuće vrsta i stotine tisuća sojeva, au nekim slučajevima i više.

Svaki soj ima specifična svojstva. Ne postoji jedinstveni univerzalni probiotik. Svaki specifični soj koji je testiran i dokazano učinkovit povezan je s određenim zdravstvenim problemom.

Trenutno dostupni podaci pokazuju da određeni sojevi imaju specifične učinke (nepotpuna tablica):

Sojevi bakterijaEfektiStudija
Lactobacillus rhamnosus 
Prevencija proljeva uzrokovanih antibioticima
Armuzzi et al, 2001 published in “Alimentary and Pharmacology Therapy, 15, 163-169”
Cremonini et al. 2002 published in “American Journal of Gastroenterology, 11, 2744-2749
Bifidobacterium longum, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilusPrevencija sindroma iritabilnog crijeva sa zatvoromDrouault-Holowacz et al., 2008 published in “Gastroentérologie Clinique et Biologique, 32, 147-152”
Lactobacillus gasseri 
Jačanje crijevne barijere
Alard et al. 2018 published in “Benefical Microbes” 9(2): 317-331
Lactobacillus plantarumPrevencija vulvovaginalne kandidozePalacios et al, 2016 published in “European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Disease 2016 Oct; 35(10): 1701-8.”

Svaki je soj stoga jedinstven i ne može se zamijeniti. Njihova svojstva su specifična i ne mogu se ekstrapolirati na druge sojeve iste vrste.

Kriteriji za izbor probiotika

Prilikom odabira probiotika moraju se uzeti u obzir određeni kriteriji kako bi se osigurala njihova kvaliteta i učinkovitost.

 1. Identificirani sojevi
  Ključno je odabrati probiotike čija je učinkovitost ispitana.
 2. Dokazana gastrorezistentnost
  Kada se probiotik proguta, on prolazi kroz ekstremna okruženja i mora se oduprijeti želučanoj kiselosti, probavnim enzimima, žučnim solima itd. Njihova učinkovitost ovisi o njihovoj sposobnosti da prežive takve uvjete i dospiju do tankog i debelog crijeva.
 3. Sljedivost
  Sljedivost korištenjem standardiziranih procesa osigurava sigurnost potrošača i jamči registraciju proizvoda, kao i reaktivnost proizvođača kada je to potrebno. Odaberite probiotike koje proizvode tvrtke sa strogim praksama farmaceutske industrije. Moraju imati značajno iskustvo u radu sa živim materijalima i moraju biti redovito kontrolirani od strane nadležnih tijela.
 4. Stabilnost deformacije 
  Ova karakteristika jamči održivost probiotika tijekom vremena u ambijentalnom okruženju (temperatura/vlažnost) kada se čuva u normalnim uvjetima.
  Stabilnost ovisi o karakteristikama soja i izboru sastojaka koji se koriste za stvaranje probiotika. Pakiranje odabrano za zaštitu proizvoda od zraka i vlage, po mogućnosti vrećice ili kapsule u blister pakiranju, također utječe na stabilnost.
 5. Prianjanje na crijevnu sluz   
  Ovo opisuje sposobnost probiotika da prianja na stanice u crijevima. Kada je adhezija dovoljna, sojevi probiotika dulje ostaju u crijevima. Osim ako se ne daju u velikim količinama, probiotici samo prolaze kroz tijelo. Dobro prianjanje optimizira interakciju između mikrobiote i ciljanih sustava, poput imunološkog sustava

Kako uskladiti probiotik s ovim kriterijima: dobri refleksi

Zahvaljujući obuci i redovitim ažuriranjima, sve veći broj zdravstvenih djelatnika poput liječnika i ljekarnika može savjetovati koje probiotike koristiti za koje stanje.

Kod odabira probiotika posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.
Oni su izvor dragocjenih savjeta.

Pronađite zdravstvenog djelatnika u blizini koji će vas savjetovati.