Kako se vratiti obavezama nakon povratka s godišnjeg?

Svi se vesele godišnjem odmoru i dok se na godišnji spremamo puni elana, opušteni i bezbrižni, znajući da nas čeka zasluženi odmor, povratak s godišnjeg sasvim je druga priča.

Bez obzira radi li se o kraćem godišnjem odmoru ili ste si uzeli i nekoliko tjedana, tijelo i mindset se lako prebacuju u ljetni način rada, a teško vraćaju u onaj svakodnevni. Privikne se na ljenčarenje, a glava se odmori od stresa, rokova i obaveza.

Mnogi tada kažu da im je nakon godišnjeg potreban još jedan godišnji kako bi se vratili u svakodnevicu. S obzirom na to da na godišnjem odmoru naviknemo na puno usporeniji i lakši tempo, povratak može prouzročiti niz različitih tegoba, a neke od najčešćih su nesanica, nedostatak energije, nervoza, manjak koncentracije, pa čak i tjeskoba.

Donosimo vam nekoliko savjeta s kojima možete doskočiti potencijalnim simptomima.

1. Povratak s godišnjeg

Za početak, bilo bi dobro da se s godišnjeg odmora vratite dva dana ranije prije povratka na posao, radi lakše prilagodbe i vraćanja u stari ritam. Osim toga, pazite da konzumacija hrane i odlazak na spavanje bude u ono vrijeme koje je za vas uobičajeno kada radite.

2. Pripazite na prehranu

Znanstvenici tvrde da je potrebno otprilike dva tjedna za vraćanje u stari ritam. Međutim nekome je potrebno i manje. U tom periodu je vrlo bitno paziti na prehranu i unositi dovoljno nutrijenata kako bi se uspostavila ključna ravnoteža. Trebalo bi izbjegavati masnu i začinjenu hranu, prženu i pohanu hranu, a orijentirati se na namirnice koje su bogate nutritivnim vrijednostima i unositi više voća i povrća.

3. Pojačajte fizičku aktivnost

Većina nas tijekom godišnjeg zanemari fizičku aktivnost i hobije s kojima se bavimo tijekom radnih mjeseci, pa je samim time i teže vratiti se. Najbolje što možete učiniti za sebe jest da i nakon povratka na posao i dalje vodite aktivan život jer fizička aktivnost definitivno će imati pozitivan efekt kada je u pitanju kvaliteta vašeg sna, ali i cijelo psihofizičko zdravlje.

4. Dodaci prehrani

Ako su navedeni simptomi dugotrajniji, tada ne bi bilo naodmet potražiti rješenja iz prirode.

Phytostandard RODIOLA – ŠAFRAN preporučuje se kod mentalnog stresa. Rodiola pomaže organizmu prilagoditi se na emocionalni stres te poboljšava raspoloženje, dok šafran obiluje aktivnim i ljekovitim sastojcima te se tradicionalno koristi kod umora, depresija, a poboljšava koncentraciju i pamćenje.


Phytostandard GUARANA – RODIOLA preporučuje se kod povećanog mentalnog i fizičkog umora. Guarana se tradicionalno koristila kod jakog mentalnog umora i za povećanja koncentracije. Rodiola pomaže organizmu prilagoditi se nepovoljnim okolnostima i promjenama u okolini (adaptogeno djelovanje).

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Čim ubacimo u petu brzu, osjećamo se iscrpljenije i uz to najčešće osjećamo: umor, glavobolju pa i vrtoglavicu. Teže obavljamo svakodnevne zadatke i uz njih radimo slučajne greške. Tada nam naš organizam šalje poruku kako pati od nedostatka magnezija.


FORMAG se preporučuje u slučaju produljenog deficita magnezija (nedostatak energije, umora, poremećaja spavanja, osjetljivost na stres).

Magnezij u obliku Hypro-ri®mag, ekstrahiran iz Mrtvog mora (poznat po visokim koncentracijama mineralnih soli), doprinosi boljem funkcioniranju živčanog sustava i osigurava normalnu funkciju mišića, a Vitamin B6 djeluje na smanjenje umora.


I za kraj, Pileje ima još jednog asa u rukavu. DYNABIANE sadrži formulu koja će omogućiti da povratite svu svoju vitalnost i energiju. To je dodatak prehrani na bazi tirozina, ginsenga, guarane, vitamina (B6, folne kiseline, B12, C) i bakra.

Guarana i Ginseng poboljšavaju fizičke i intelektualne performanse.

Tirozin, koji povećava sintezu dopamina i noradrenalina, odgovoran je za našu sposobnost reagiranja. Vitamini B6, folati, B12 i C doprinose smanjenju umora.

Stoga nemojte čekati da tjedni prolaze, a da se vi i dalje ne osjećajte voljno za raditi. Uzmite stvar i svoje ruke i za savjete o fitoterapiji javite se savjetovalištu na email info@roranatura.hr ili na telefon 0800-200-091. Savjet zatražite i kod ljekarnika.

Karla Tomljanović, mag.nutr