Lactibiane – obitelj dobrih bakterija

Neprestano se priča o zdravlju crijeva, no jesmo li zaista svjesni važnosti njihova ravnotežnog stanja na zdravlje cijelog organizma pojedinca?

Naša crijeva dom su za više od 100 000 milijardi živih mikroorganizama predstavljajući zaseban organ koji se proteže cijelom dužinom probavnog trakta.

Slika 1. Crijeva su dom za više od 100 000 milijardi živih mikroorganizama

Crijevni mikrobiom kao bakterijski bar kod

Ova zajednica koju nazivamo crijevni mikrobiom ima između 160 i 200 različitih vrsta bakterija, od kojih je trećina bakterija zajednička svima, a dvije trećine su specifične za svakog pojedinca. Stoga možemo reći da svaka osoba posjeduje svoj osobni profil crijevnog mikrobioma, kao vrstu bakterijskog bar koda ili digitalnog otiska.

Slika 2. Svaki čovjek ima svoj specifični profil crijevnog mikrobioma

Važno je napomenuti kako upravo modulacijom mikrobioma u crijevima i održavanjem kompaktnosti crijevne mukoze, primarno utječemo na održavanje zdravlja općenito, odnosno takav pristup postaje glavni i osnovni alat u prevenciji.

Imunitet se nalazi u crijevima

Naša crijeva i pripadajući stanovnici neprestano komuniciraju s našim imunološkim sustavom, jer je poznata činjenica da čak 70% imunosnih stanica djeluje u ekosustavu crijeva. Naime, mikrobiom crijeva predstavlja mehaničku, ali i mikrobiološku barijeru izlučujući antimikrobne supstance koje se bore protiv patogena s kojima se susrećemo. Možemo ih gledati kao prvu liniju obrane organizma u borbi s infekcijama.

Slika 3. Mikrobiom crijeva čini prvu liniju obrane organizma od patogena

Simptomi narušene ravnoteže crijevnog mikrobioma

Problem nastaje kada se ravnoteža crijevnog mikrobioma naruši iz bilo kojeg razloga: promjena prehrane, infekcija, antibiotska terapija, alergije, intolerancije, autoimuna bolest… Bilo da se disbalans mikrobioma manifestira probavnim tegobama poput zatvora, dijareje ili klasične izmjene spomenuta dva kod sindroma iritabilnog kolona, učestalim urogenitalnim infekcijama, kožnim simptomima, respiratornim infekcijama i oslabljenim imunitetom, ciljanim probioticima možemo značajno pripomoći vraćanju ravnoteže i stabilizaciji tegoba.

Slika 4. Simptomi narušenog crijevnog mikrobioma najčešće su povezani s probavnim sustavom

Iz tog razloga, crijevni je mikrobiom izuzetno važan za opće zdravlje i vitalnost jer njegov disbalans sudjeluje u razvitku  mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti: pretilosti, niza autoimunih bolesti (Hashimoto, reumatoidni artritis, dijabetes, atopije, psorijaza, MS), neuroloških stanja (depresije, migrene, autizma), alergija i intolerancija te sasvim sigurno najviše bolesti povezanih s probavnim sustavom (upalne bolesti crijeva, IBS, celijakija). 

Probiotik = rješenje za zdrava crijeva

Tijekom posljednjih 25 godina, brojne farmakološke i kliničke studije ukazuju na činjenicu da na pojedine poremećaje i bolesti u organizmu možemo djelovati ciljanim probiotičkim sojevima.

Slika 5. Zdrava crijeva = zdrav organizam

Individualne potrebe zahtijevaju individualiziran pristup, i to ciljanim individualiziranim probiotikom. Dok smo svjedoci „poplave“ probiotičkih proizvoda na tržištu, postavlja se pitanje koji je probiotik odgovarajući, kao ciljana pomoć za našu specifičnu tegobu koja nas mori. Odabir ključnih sojeva potkrepljenih kliničkim studijama, u odgovarajućoj dozi, mora biti imperativ prilikom odabira.

Francuska tvrtka Pileje dala je učinkovito i ciljano rješenje dotičnoj problematici, razvivši liniju individualiziranih probiotičkih preparata nove generacije – Lactibiane.

Slika 6. Individualizirani pristup rješenje je za tegobe

Individualizirani pristup

U svakome Lactibiane probiotiku nalaze se samo oni sojevi koju su pokazali kliničku djelotvornost za određenu tegobu, u ciljanoj dozi koja djeluje terapijski. Na taj je način osigurana maksimalna individualizacija prema pacijentu. Djeca, trudnice/dojilje, majke, očevi, djedovi i bake… svi imaju svoj Lactibiane.

Koji je tvoj Lactibiane odabir?

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje“.

Napisala: Lovorka Huljev, mag.nutr. fitoaromaterapeut