Nesanica kao rukom odnesena

Uvijek, a osobito danas, kada smo suočeni s globalno izazovnom situacijom, važno je pripaziti na održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Iako se stres kao normalna pojava provlači kroz naš svakodnevni život, povećana razina kortizola ipak može djelovati itekako negativno na naš biološki ritam i sveukupno zdravlje.

Psihosomatski simptomi nerijetko uzrokuju trajne organske poremećaje

Snažne fiziološke promjene koje se zbivaju pod utjecajem stresa mogu potaknuti razne tjelesne smetnje koje se pojavljuju kao povremeni tjelesni simptomi – takozvani psihosomatski simptomi (primjerice glavobolja, nesanica, gubitak teka, prekomjerno znojenje, povišeni krvni tlak, napetost u mišićima te bolovi u vratu i leđima, bolovi u želucu, probavne smetnje, osjećaj umora i dr.), kao način oslobađanja od emotivne napetosti kada se ne može naći prikladnije simboličko izražavanje, što nerijetko može izazvati trajne organske poremećaje.

Začarani krug stresa i nesanice

Izuzetno čest element stresnog poremećaja jest problem nesanice, najuobičajenijeg poremećaja spavanja.

Stres i poremećaj spavanja su u začaranom krugu. Naime, tijekom stresnog perioda, razina kortizola je visoka, što posljedično remeti ritam lučenja melatonina, hormona koji nam omogućava kvalitetan san. Tada se može raditi o otežanom usnivanju, narušenoj strukturi sna u vidu čestih noćnih buđenja i problematičnog ponovnog usnivanja ili pak osjećaja nedovoljnog odmora nakon sna.

Ukoliko je kvaliteta sna narušena, tijekom dana možemo imati subjektivne poteškoće kao što je dnevni umor, nedostatak energije, poremećaj pažnje, smanjenje motivacije, socijalna disfunkcija, sklonost pogreškama, opterećivanje problemom sna, glavobolje/tenzije i iritabilnost.

Prolazna ili kronična nesanica?

Svatko se u životu susreo s određenim problemom povezanim sa spavanjem kroz određeni period, pa tada govorimo o nesanici prolaznog karaktera koja se može javljati povremeno u intervalima, no razlikujemo i onu kroničnu/konstantnu kada se pojavljuje u većini noći i traje mjesec dana i duže.

Kronična nesanica je kompleksnija i često je rezultat kombinacije faktora, koji u pozadini imaju fizičke poremećaje/oboljenja te psihičku komponentu. Važno je napomenuti da određeni čimbenici povećavaju vjerojatnost nastanka nesanice – uzimanje određenih lijekova, konzumacija stimulansa (kofein, alkohol, cigarete), stres. Također, prevalencija nesanice je veća u osoba koje su bolovale ili imaju dijagnozu određene bolesti, kod žena i starijih osoba.

San kao lijek za organizam

Važno je znati da sama funkcija sna nadilazi mnogo više od odmora od dnevnih aktivnosti. Naime, san osigurava imunomodulaciju, neuroprotekciju i očuvanje/nadogradnju kognitivnih sposobnosti, utječe na cikardijalni ritam kortizola, ima poželjan učinak na raspoloženje te pomaže rezultate kod pretilih pojedinaca (tvari i hormoni koji su ključni u kontroli apetita i težine otpuštaju se tijekom spavanja).

Terapijska strategija tretiranja nesanice za cilj ima popraviti/uspostaviti trajanje sna te poboljšati “arhitekturu” sna, ukoliko nesanica traje duže.

Rješenje nesanice je u biljkama

Fitoaromaterapijska rješenja su u ovom slučaju sigurnija jer za razliku od farmakoloških medikamenata ne izazivaju nuspojave poput navikavanja, poremećaja pažnje i osjećaja pospanosti tijekom dana, nema povećane toksičnosti kod starijih osoba te trajanje terapije nije vremenski limitirano i može se uzimati prema potrebi.

Učinkovit pristup ovom problemu odradit ćemo primjenom ljekovitih biljaka kroz individualiziran pristup, uz pomoć stručnjaka iz francuske tvrtke PiLeJe.

Znanstvenici laboratorija Phytoprevent putem svog patenta – postupka liksivijacije alkoholom, očuvali su integritet svježe biljke postižući maksimalnu koncentraciju svih djelatnih tvari što je rezultiralo ekstraktima (EPS) maksimalne bioraspoloživosti i bržeg djelovanja.

Ciljana biljna kombinacija izbora kod poremećaja spavanja izazvanog stresnim faktorom je Phytostandard valerijana/odoljen i kalifornijski žuti mak. Za željeni učinak vrlo je bitan sinergizam svih aktivnih komponenti u obje biljke, stoga se naglašava učinkovitost ranije opisanih EPS ekstrakata, dobivenih procesom liksivijacije.

Ovom se terapijom osigurava bolja struktura sna a time i obnavljajući, okrepljujući san. „Košmarni snovi“ i isprekidan san su kao rukom odneseni. Razlog tome je mak s izrazito umirujućim, hipnotičkim i anksiolitičkim djelovanjem, dok valerijanu karakterizira umirujuće, anksiolitičko i relaksirajuće djelovanje na mišićni sustav (osobito vratnog područja).

https://pileje.hr/proizvod/phytostandard-kalifornijski-zlatni-mak-valerijana-30-tableta/

Manjak melatonina, manjak sna

U slučajevima kada problem nesanice nije direktno povezan sa stresom, izbor će biti melatonin.

Velika prednost melatonina leži u njegovoj sigurnosti i djelotvornosti. Egzogeni nadomjestak ne uzrokuje ovisnost, a doza do 5 mg ne uzrokuje nikakve nuspojave. Kako bi stabilizirali strukturu sna, korisno je i praktično primijeniti melatonin koji se brzo resorbira. Riječ je o proizvodu Chronobiane Immediat tvrtke Pileje, kombinacije melatonina i ekstrakta gloga u obliku spreja. Osobito je pogodan za one osobe koje kad legnu u krevet ne mogu zaspati. Glog u formulaciji umiruje lupanje srca te generalno smiruje. Oblik spreja osigurava bržu resorpciju, pa je savršeno rješenje za držati na noćnom ormariću, ukoliko zatreba prilikom „brojanja ovaca“.

Varijanta Chronobiane LP, melatonin je s vremenskim otpuštanjem, a time i produženim djelovanjem. Ovo će biti odabir kod onih osoba koje imaju kombinaciju simptoma, od otežanog usnivanja, noćnih buđenja te osjećajem umora tijekom dana. A upravo je i kombinacija svega toga i najčešći problem kod nesanice. Također, mnoga istraživanja su danas usmjerena prema njegovim benefitima koji nisu ključni samo po pitanju nesanice nego i za poboljšanje općeg zdravlja.

https://pileje.hr/proizvod/chronobiane-immediat-sprej-20-ml/
https://pileje.hr/proizvod/chronobiane-lp-60-tableta/

Ciljana terapija za kvalitetan san

Svaka osoba stres proživljava na „svoj“ način, više ili manje uspješan u samoj adaptaciji na stres i pridruženim individualnim tegobama/simptomima koji se pritom manifestiraju. Razumljivo da se terapijska strategija u ovisnosti o navedenoj somatizaciji nesanice mora primijeniti ciljano i individualizirano, bilo da je riječ o suplementaciji fitoaromaterapijskih pripravaka, bilo da je riječ o odabiru metode opuštanja i promjenama u načinu života.

Kvalitetan san doprinosi maksimalno produktivnom danu, a istovremeno nas ispunjen dan srećom i zadovoljstvom privodi mirnom, čvrstom i okrepljujućem snu.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje“.

Napisala: Lovorka Huljev, mag.nutr. fitoaromaterapeut

Slike preuzete s canva.com.