Sindrom iritabilnog kolona – crijeva u problemu

Neprestano se priča o zdravlju crijeva, no jesmo li zaista svjesni važnosti njihova ravnotežnog stanja na zdravlje cijelog organizma pojedinca.

Naša crijeva dom su za više od 100 000 milijardi živih mikroorganizama predstavljajući zaseban organ koji se proteže cijelom dužinom probavnog trakta.

mikrobiom
Slika 1. Mikrobiom crijeva (preuzeto s www.canva.hr)

Crijevni mikrobiom kao osobni bar kod

Ova zajednica koju nazivamo crijevni mikrobiom ima između 160 i 200 različitih vrsta bakterija, od kojih je trećina bakterija zajednička svima, a dvije trećine su specifične za svakog pojedinca. Stoga možemo reći da svaka osoba posjeduje svoj osobni profil crijevnog mikrobioma, kao vrstu bakterijskog bar koda ili digitalnog otiska.

Važno je napomenuti kako upravo modulacijom mikrobioma u crijevima i održavanjem kompaktnosti crijevne mukoze, primarno utječemo na održavanje zdravlja općenito, odnosno takav pristup postaje glavni i osnovni alat u prevenciji.

Slika 2. Mikroorganizmi (preuzeto s www.canva.hr)

Što učiniti kada se naruši ravnoteža crijevnog mikrobioma?

Problem nastaje kada se ravnoteža crijevnog mikrobioma naruši iz bilo kojeg razloga: promjena prehrane, infekcija, antibiotska terapija, alergije, intolerancije, autoimuna bolest… što vrlo često za posljedicu ima stanje „tihe upale“ u crijevima te razvitak sindroma propusnih crijeva, odnosno stanja hiperpermeabilnosti. Upravo je ova pojava uzrok mnogih sistemskih poremećaja, od kojih se svakako probavni sustav najčešće nađe u problemu.

Sindrom iritabilnog kolona (IBS) samo je jedan od njih.

Sindrom iritabilnog kolona svakako možemo smatrati skupinom poremećaja koji se primarno manifestiraju grčevitom boli u predjelu trbuha/crijeva osobito nakon obroka, dispeptičnim tegobama koje uključuju osjećaj nadutosti, meteorizam i mučnine te promjenama u procesu pražnjenja.

Slika 3. Simptomi IBS-a (preuzeto s www.canva.hr)

Vrste iritabilnog kolona

Pritom razlikujemo nekoliko, nazovimo ih, podtipova iritabilnog kolona ovisno o tome javlja li se predominantno problem konstipacije (zatvora), dijareje (proljeva) ili izmjene oba, s pojavnosti sluzi u stolici. Vrlo je bitno napomenuti da su crijeva i mozak dokazano povezani i u konstantnoj komunikaciji, pa se iritabilni kolon svrstava u one poremećaje psihosomatskog obilježja.

Povezanost općeg raspoloženja sa stanjem crijeva

Većina osoba sa sindromom iritabilnog kolona  tegobe detektira prioritetno u razdoblju povećanog stresa i emocionalne napetosti, a istovremeno osobe koje imaju iritabilni kolon imaju veće predispozicije razvitka anksiozno-depresivnog poremećaja.

Terapija je stoga ovog stanja dosta kompleksna te zahtijeva strogo individualiziran pristup osobi ovisno o simptomima, pažnju usmjeravajući na problem crijeva, psihološko stanje osobe te regulaciji rada želuca i žuči.

Rješenje za zdrava crijeva!

Tijekom posljednjih 25 godina, brojne farmakološke i kliničke studije ukazuju na činjenicu da na pojedine poremećaje i bolesti u organizmu možemo djelovati ciljanim probiotičkim sojevima.

Odabir ključnih sojeva potkrepljenih kliničkim studijama, u odgovarajućoj dozi, mora biti imperativ prilikom odabira.

Francuska tvrtka Pileje dala je učinkovito i ciljano rješenje dotičnoj problematici, razvivši liniju individualiziranih probiotičkih preparata nove generacije – Lactibiane.

Spas pronalazimo u Lactibianima!

Proizvodi Lactibiane sastoje se od klinički ispitanih bakterijskih sojeva poteklih iz Pasteur Instituta koji su sastavni dio rješenja mnogih sistemskih poremećaja, između ostalog i kod iritabilnog kolona, djelujući terapijski na lokalnu mikrofloru.

Slika 4. Bolovi u abodmenu (preuzeto s www.canva.hr)

Vrlo je bitno jasno razlikovati kako se kod pojedinca manifestira IBS. Kod osoba koje imaju sindrom iritabilnog kolona s predominantnim simptomom zatvora, probiotik izbora je Lactibiane Reference s 4 ciljana bakterijska soja. Djelotvornost je ovog proizvoda dokazana kroz kontrolirane randomizirane, dvostruko slijepe studije, u vidu smanjenja simptoma koji su se pratili: nelagoda, bol u trbuhu, učestalost stolice i njena kvaliteta, pacijenata s dijagnozom sindroma iritabilnog kolona sa zatvorom. Isti je učinak potvrđen i u velikoj meta analizi provedenoj od strane Europskog društva gastroenterologa, gdje su Lactibiane Reference svrstali u probiotik izbora kod simptoma sindroma iritabilnog kolona kao što su bolovi u trbuhu i zatvor, odnosno u poboljšanju kvalitete života u pacijenata s IBS-om.

S druge strane, odabir će pasti na Lactibiane Tolerance kada je posrijedi simptomatika dijareje ili klasične izmjene dijareje/konstipacije. Konkretno, probiotički proizvod Lactibiane Tolerance sadrži specifičnu kombinaciju 5 klinički ispitanih bakterijskih sojeva, a koji ciljano djeluje na problem tihe upale u crijevima i na smanjenje propusnosti crijeva, te u konačnici, na ponovno uspostavljanje balansa u crijevnom mikrobiomu koji je preduvjet očuvanja zdravlja.

Permealine

Upala crijeva znak je propusnosti crijeva

U slučaju gdje je prisutna upala u crijevima, evidentno je prisutan i problem propusnih crijeva, pa je uz odgovarajući probiotik neophodno razmišljati o primjeni aktivnih tvari koje potiču zacjeljivanje crijeva. Permealine je proizvod tvrtke Pileje i kao takav je jedinstven na hrvatskom tržištu jer u formulaciji sadrži djelotvornu terapijsku kombinaciju L-glutamina, cinka, zelenog čaja i vitamina A. Glutamin, kao najzastupljenija aminokiselina u organizmu predstavlja prvi izbor energije za stanice crijeva-enterocite, što omogućava “hranjenje” mukoze crijeva, jačanje veza između stanica i time smanjenje propusnosti.

Bitno je također uzeti u obzir činjenicu da je stres jedan od čimbenika koji uvelike djeluje kao triger simptoma iritabilnog kolona.

No, tko danas uistinu nije u stresu?

U reguliranju stresa i odgovora organizma na stres mogu nam u pomoć priskočiti tzv. adaptogene biljke. Ove čarobne biljke povećavaju sposobnost našeg organizma da se prilagodi raznim stresnim situacijama i posljedično povišenom hormonu stresa- kortizolu, a da pritom moduliraju promjene na drugim razinama organizma. Phytostandard rodiole u kombinaciji sa šafranom tvrtke Pileje primjenjujemo kao tretman kod kroničnog stresa i povezanih bolesti. Biljka šafran u formulaciji osigurava protuupalno djelovanje, kako u mozgu tako i u crijevima.

Slika 5. Stres – okidač IBS-a (preuzeto s www.canva.hr)

Na ovaj način promišljanja o sindromu iritabilnog kolona, osigurana je maksimalna individualizacija prema pacijentu, u ovisnosti o simptomima koji dominiraju i gdje se nalazi uzrok problema.

Više informacija o proizvodima potražite na www.pileje.hr. Za savjetovanja nas kontaktirajte u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje“.

Napisala: Lovorka Huljev, mag.nutr., fitoaromaterapeut