Što su propusna crijeva i kako nam mogu naštetiti?

Crijevna sluznica je granica i zaštitna barijera između našeg unutarnjeg svijeta i vanjskog svijeta. Površina crijevne sluznice iznosi zapanjujućih 400 m² i svakodnevno izvršava nekoliko važnih funkcija:

apsorpcija (propuštanje i upijanje) hranjivih tvari i vode, prepoznavanje „uljeza“, opasnih mikroorganizama i toksina u lumenu crijeva te imunosna obrana, zatim izlučivanje signala sitosti, komunikacija preko enteričkog živčanog sustava s mozgom…

Kada je crijevna sluznica zdrava, stanice crijevne sluznice gusto su poredane jedne do drugih, povezane čvrstim spojevima, eng. „tight junctions“, a ti čvrsti spojevi poput čuvara kontroliraju transport tvari iz lumena crijeva kroz sluznicu prema stijenci crijeva i krvotoku.

Što su propusna crijeva?

Propusna crijeva, eng. “leaky gut”, naziv je za oštećenu crijevnu sluznicu, odnosno oštećene su čvrste veze između stanica crijevne sluznice te dolazi do povećane propusnosti između tih stanica.

Kroz „pukotine“ oštećene crijevne barijere prolaze tada i nedovoljno probavljeni dijelovi hrane, toksini i mikroorganizmi iz lumena crijeva te dolaze u kontakt s imunosnim stanicama koje se nalaze odmah ispod sluznice, u crijevnoj stijenci, uzrokujući time upalu koja nije samo lokalna u crijevnoj stijenci već dolazi i do sistemske upale i oštećenja mnogih organa u tijelu.

Propusna crijeva danas se povezuju s mnogim kroničnim bolestima, ponajviše s autoimunim bolestima, dijabetesom, pretilošću, upalama zglobova, alergijama, astmom, aknama, poremećajima raspoloženja i psihičkim bolestima.

Najčešće tegobe koje imaju pacijenti s propusnim crijevima od strane samih crijeva su grčevi i proljevaste stolice, često odmah nakon obroka. Sindrom propusnih crijeva javlja se uz sindrom iritabilnog kolona, celijakiju, upalne bolesti crijeva…

Zonulin i kalprotektin

Kao marker propusnosti crijeva može se mjeriti zonulin u krvi koji je kod osoba s propusnim crijevima povišen. Drugi test koji nam daje vrijednu informaciju je kalprotektin u uzorku stolice, a govori nam o stupnju upale u crijevnoj sluznici.

Značajno povišen kalprotektin ukazuje na mogućnost da osoba ima upalnu bolest crijeva (Chronova bolest, ulcerozni kolitis) a ne “samo“ propusna crijeva.

Mikronutrijenti za obnovu sluznice crijeva

Stanice sluznice crijeva kompletno se obnavljaju svakih 36-72 sata, a da bi regeneracija bila moguća potrebno je da tijelo ima na raspolaganju dovoljno mikronutrijenata – najvažniji za obnovu i reparaciju sluznice crijeva su cink, vitamin A, vitamin B2, B12, biotin i niacin.

Za zdravlje i obnovu crijevne sluznice ključna je i aminokiselina L-glutamin.

Ova aminokiselina je važna za izgradnju proteina, reparaciju crijevne sluznice, a važna je i kao izvor energije za enterocite (crijevne stanice) i u funkciji imunološkog sustava. Ovu aminokiselinu tijelo prirodno proizvodi, no ponekad je potreba za L-glutaminom povećana.

Osim kod sindroma propusnih crijeva, povećane količine L-glutamina potrebne su i kod upalnih stanja, ozljeda ili nakon operacija kako bi se olakšao oporavak i reparacija tkiva – u takvim stanjima se osobito preporučuje dodatan unos putem suplemenata jer unos hranom nije dovoljan.

Što je zdrava mikrobiota?

Mikrobiom crijeva ključan je faktor zdrave crijevne sluznice i interakcija korisnih bakterija mikrobiote s crijevnom sluznicom i imunološkim sustavom utječe ne samo na zdravlje crijeva nego i na zdravlje cjelokupnog organizma pa i na psihičko zdravlje osobe.

Zdrava mikrobiota (balans dobrih – protuupalnih bakterija naspram proupalnih bakterija) u našim crijevima razgrađuje i hrani se vlaknima koje unesemo prehranom te u tom procesu proizvode kratkolančane masne kiseline.

Kratkolančane masne kiseline važne su kao izvor energije za stanice crijevne sluznice, reguliraju obnovu stanica, smanjuju propusnost crijeva, a osim toga djeluju na imunološki sustav, smanjuju upalu, utječu i na inzulinsku rezistenciju i osjećaj sitosti.

Zdravlje mikrobiote često je narušeno lošom prehranom, s premalo vlakana, konzumacijom alkohola, uzimanjem puno lijekova, stresnim načinom života i nedostatkom sna tako da je sidrom propusnih crijeva u današnje vrijeme vrlo čest.

S obzirom na to da naša mikrobiota igra vrlo važnu ulogu, trebamo dakle nastojati unositi prehranom što više vlakana, a izbjegavati visoko rafinirane namirnice (pune masti, šećera, konzervansa i umjetnih dodataka) i ne potrebno uzimanje lijekova što uništava dobre bakterije u crijevima.

Probiotici (probiotički sojevi dokazane djelotvornosti za određene tegobe) i prebiotici (vlakna) savjetuju se kao dodatci prehrani u sklopu liječenja sindroma propusnih crijeva kroz nekoliko mjeseci.

Svakako je uz to potrebno provoditi zdraviju prehranu, a privremeno izbaciti namirnice koje su teške za probavu ili su takozvane proupalne namirnice (savjetuje se protokol prehrane FODMAP).

Sve bolesti počinju u crijevima?

Već je prije 2000 godina Hipokrat rekao da sve bolesti počinju u crijevima, a danas uz sve češću pojavnost sindroma propusnih crijeva kao i funkcionalnih i upalnih bolesti crijeva vidimo da je bio u pravu, a mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju upravo to da bez zdravih crijeva nema cjelokupnog zdravlja organizma.

Pobrinimo se stoga za zdravlje mikrobiote i zdravlje crijevne sluznice urednijim načinom života, zdravijom prehranom s mnogo vlakana, a veliku pomoć nam pružaju i dodatci prehrani s L-glutaminom , mikronutrijentima i probiotici.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr
Napisala: dr. med. Helena Šimurina,
Specijalist obiteljske medicine
Ordinacija: Horvaćanska 31a, Zagreb

Slike preuzete s www.canva.com