Stres i imunitet – gdje je povezanost?

Naš imunološki sustav

Naš imunosni sustav zadužen je za obranu organizma od raznih mikroorganizama kojima smo svakodnevno izloženi štiteći nas tako od infekcija.

Optimalan rad imunosnog sustava spriječit će i pojavu autoimunih bolesti i karcinoma.

Svima nam je poznato da nam je imunitet oslabljen i da smo skloniji infekcijama kad smo pod stresom i iscrpljeni. Zašto se to događa i kakve veze ima stres s imunosnim sustavom?

Reakcija našeg imunološkog sustava

Odgovor našeg tijela na akutni stres, putem lučenja adrenalina, noradrenalina i kortizola, omogućava nam mobilizaciju snaga različitih organa u tijelu pripremajući nas za bijeg ili borbu.

To se manifestira kroz: brže otkucaje srca, porast tlaka, porast glukoze u krvi, broj imunoloških stanica, proupalne citokine i veću mentalnu oštrinu.

Istovremeno se usporava probava (u stanju stresa nije vrijeme za obrok).

Reakcija na akutni stres se kroz nekoliko sati do par dana treba smiriti i funkcija organskih sustava se vraća u ravnotežu.

U današnje vrijeme problem nam predstavlja dugotrajan, kroničan stres i/ili ponavljajući stres i kronično povišene vrijednosti kortizola.

Dugotrajno povišen kortizol utječe na razinu neurotransmitera uzrokujući psihološke probleme, probleme sa spavanjem, libidom.

No također uzrokuje disfunkciju imunosnog sustava, dolazi do neravnoteže protuupalnih i proupalnih citokina, smanjuje se broj imunoloških stanica.

Sve to dovodi organizam u stanje stalne tihe upale, sklonosti autoimunim bolestima, podložnosti infekcijama te povećanog rizika pojave karcinoma.

Kako si pomoći?

U situacijama produženog i kroničnog stresa može nam pomoći fitoterapija: adaptogena biljka poput rodiole koja snižava kortizol, modulira serotoninski i dopaminogerički sustav te tako djeluje i anksiolitički i antidepresivno.

Uz rodiolu možemo uzimati i pasifloru koja ima anksiolitičko djelovanje, a u slučaju depresije pomoć nam nudi šafran sa svojim antidepresivnim učinkom.

PHYTOSTANDARD PASIFLORA, 20 kapsula – kupi odmah!

U stanjima stresa i poremećaja neurotransmitera često se javlja nesanica, a manjak sna također narušava imunitet, stoga u takvim slučajevima važno uspostaviti kvalitetan san.

Tu pomaže valerijana i kalifornijski žuti mak uvodeći nas lakše u san ali i djelujući na dulji i kvalitetniji noćni odmor.

U stanjima stresa s učestalim infekcijama pomoć nam nudi biljka astragalus – to je adaptogena biljka, omogućava nam bolje nošenje sa stresom, ali ima i antioksidativna, protuupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva te se koristi za jačanje imuniteta.

PHYTOSTANDARD ASTRAGALUS- ČEMPRES, 30 tableta – kupi odmah!

Crijevna mikrobiota

Vrlo važnu ulogu u zdravlju imunosnog sustava ali i u adaptaciji i odgovoru na stres igra crijevna mikrobiota. Veći dio imunosnog sustava, čak 70%, nalazi se u stijenci crijeva.

Kvalitetna, raznolika mikrobiota u stalnoj je interakciji s našim imunosnim sustavom, utječe na njegovu ravnotežu lučeći proupalne i protuupalne citokine, dvosmjerno komunicira sa živčanim sustavom (osovina crijevo-mozak-crijevo) utječući na sintezu neurotransmitera – na naše raspoloženje i adaptaciju na stres.

Komunikacija između mozga i probavnog sustava

U stanjima kroničnog stresa visok kortizol dovodi do disbioze u crijevima (neravnoteža mikrobioma).

Nažalost u stresu često posežemo i za lošim navikama (previše šećera i masnoća u hrani, pušenje, alkohol..) koje dodatno narušavaju mikrobiom dovodeći često do stanja iritabilnog kolona s propusnim crijevima.

Propusna crijeva dodatno pogoršavaju funkciju imunosnog sustava, a prolazak bakterijskih produkata kroz crijevnu barijeru i neravnoteža citokina dovode osobu u stanje stalne kronične upale.

Kronična upala opterećuje imunološki sustav, čini nas podložnijima infektivnim, autoimunim i kroničnim bolestima.

Sve je više dokaza da kronična upala povratno djeluje na mozak te smanjuje sposobnost nošenja sa stresom i uzrokuje psihičke poremećaje.

Kod osoba s propusnim crijevima svakako je prioritet sanirati propusnost crijeva te uravnotežiti i obogatiti raznolikost mikrobiote sojevima bakterija koje djeluju protuupalno i stabilizacijski na imunosni sustav.

U tu svrhu koristimo L-glutamin (za reparaciju crijevne sluznice), kurkumu (djeluje protuupalno i reparacijski) te prebiotike i probiotike.

Mnoge studije potvrdile su da određeni sojevi probiotičkih bakterija imaju pozitivan učinak za probleme s propusnim crijevima, a ujedno djeluju i na stabilizaciju imunološkog sustava smanjujući kronično upalno stanje organizma.

Druge vrste probiotičkih sojeva namijenjene su osnaživanju imunosnog odgovora osobito u stanjima iscrpljenosti organizma, uz dugotrajan stres ili u određenim dobnim skupinama (djeca zbog nezrelosti imunosnog odgovora, a starije osobe zbog starenja imunosnog sustava).

LACTIBIANE IMMUNO, 30 tableta za cuclanje – kupi odmah!

Briga za imunitet

Današnji način života, kroničan stres, manjak sna i loša prehrana dovode organizam u začaran krug iscrpljenosti – upale i bolesti – disbioze – psihičkih poremećaja dokazujući nam povezanost svih naših organskih sustava.

Stoga ne možemo imati bolji imunitet razmišljajući samo o prehrani i vitaminima ako istovremeno nemamo kvalitetan odmor i san ili ako ne liječimo propusna crijeva.

Osnova dobrog zdravlja uvijek su zdrava prehrana i ravnoteža stresa i relaksacije, a tu je i pomoć fitoterapije i probiotika kako bi što prije doveli tijelo u ravnotežu.

Napisala:dr. med. Helena Šimurina, Specijalistička ordinacija opće/obiteljske medicine

Slike preuzete s www.canva.com, https://www.freepik.com/