Uloga vitamina D za imunitet

Vitamin D razlikuje se od svih ostalih vitamina: on je jedini koji može sintetizirati ljudsko tijelo, točnije koža kada je izložena sunčevoj svjetlosti.
Na naše zdravlje djeluje na mnogo različitih načina, sa značajnim učincima na gustoću kostiju i imunološki sustav.

Učinci vitamina D na imunološki sustav

Vitamini se, prema općoj definiciji pojma, osiguravaju isključivo prehranom.

Zbog svog načina djelovanja, vitamin D je zapravo predhormon: tijelo ga također može sintetizirati u koži. Kruži u krvi kako bi aktivirao ili deaktivirao određene stanične mehanizme. Vitamin D posebno ima utjecaj na naš imunološki sustav, na različitim razinama2, 3:

 1. Vitamin D održava cjelovitost crijevne sluznice zahvaljujući djelovanju na proteine ​​koji čine spojeve između crijevnih stanica. Unutar crijeva, koje je potencijalna tranzitna točka za patogene u krvotok, postoji samo jedan način na koji patogeni mogu ući u krv, a to je preko stijenke crijeva. Kada je ovaj zid oštećen, postaje hiperpermeabilan i može propustiti ove patogene. Zdrava crijevna stijenka i raznolika crijevna mikrobiota ključni su za sprečavanje patogena.
 2. Vitamin D djeluje na urođeni imunološki sustav: stimulira makrofage i dendritične stanice, koje su “prva linija obrane” imunološkog sustava. Na taj način naše tijelo može brzo reagirati na napad.
 3. Vitamin D također stimulira adaptivni imunološki sustav: povećava broj limfocita, što dovodi do stvaranja protuupalnog učinka.
 4. Vitamin D pojačava mehanizme eliminacije patogena, kao što je sinteza antimikrobnih sredstava u stanicama imunološkog sustava.
 5. Konačno, vitamin D je detaljno proučavan u kontekstu prevencije akutnih plućnih infekcija. Čini se da suplementacija vitaminom D3 smanjuje rizik od zaraze infekcijom dišnih puteva.

Različitost vitamina D: vitamin D2 i vitamin D3

Vitamin D postoji u dvije forme:

 • Vitamin D2, prisutan u biljkama i povrću
 • Vitamin D3, prisutan u mesu, kao i u biljkama i povrću.

Kada naša koža proizvodi vitamin D, ona zapravo proizvodi vitamin D3. I vitamin D2 i vitamin D3 mogu se uzimati kao suplementi, a njihove količine su izražene u međunarodnim jedinicama.

Međunarodne jedinice uspostavljaju univerzalnu referencu za doziranje aktivnih oblika vitamina i hormona. Za informaciju, jedna međunarodna jedinica = 0,025 mikrograma vitamina D3, a 1 ug vitamina D = 40 IU.

Oblik D3, bolje se metabolizira u tijelu

Nakon što se proguta, sav vitamin D3 veže se na transportni protein u krvi i odvodi u jetru. Kada stigne u jetru, njegova kemijska struktura se modificira kako bi se proizveo novi oblik vitamina D, poznat kao 25(OH)D3. To je takozvani “cirkulirajući” oblik koji se testira kada se uzima uzorak krvi kako bi se odredila vaša razina vitamina D.

Aktivni oblik vitamina D sintetizira se iz ovog cirkulirajućeg oblika brzinom koja varira ovisno o tjelesnim potrebama. Kada se prime signali koji pokazuju da postoji potreba, tijelo reagira daljnjom modifikacijom kemijske strukture cirkulirajućeg vitamina D, pri čemu se taj proces prvenstveno odvija u bubrezima (kao iu drugim stanicama). Ovo je korak koji stvara aktivni vitamin D (kalcitriol).

U usporedbi s vitaminom D2, vitamin D3 se lakše metabolizira i stoga se učinkovitije pretvara u aktivni oblik vitamina D4.

Ispravna razina vitamina D

Ispravna razina vitamina D za odraslu osobu je razina u cirkulaciji ne manja od 75 nmol/l (ili 30 ng/ml). Ovaj test treba obaviti krajem zime ili početkom proljeća.

Otprilike 80% Francuza ima razinu nižu od 75 nmol/L i prema tome im nedostaje vitamina D.

Nedostatak vitamina D definira se kao razina manja od 10 – 12 ng/ml, što je mnogo neuobičajenije i prvenstveno pogađa vrlo stare osobe koje također imaju temeljno stanje kao što je bolest bubrega.

Postoje različiti čimbenici koji mogu objasniti sveukupno niske razine u populaciji.

 • Nedovoljno izlaganje suncu tijekom zimskog razdoblja. Vrijedno je napomenuti da je za zdravu odraslu osobu izlaganje ruku, podlaktica i lica sunčevoj svjetlosti samo 10 do 15 minuta, dva ili tri puta tjedno, od travnja do listopada, dovoljno da zadovolji zahtjeve1. Mogućnosti da tijelo sintetizira vitamin D nisu uvijek dostupne u sjevernoj Europi, a osobito zimi kada su razine insolacije niske.
 • Atmosfersko onečišćenje i naoblaka, koji filtriraju UVB zrake koje koža koristi za sintezu vitamina D3
 • Prehrana siromašna vitaminom D2 i D3 (jedan od glavnih izvora vitamina D3 je masna riba)
 • Također treba napomenuti da su starije odrasle osobe i ljudi s pigmentiranom kožom (pigmentacija filtrira UVB) manje sposobni sintetizirati vitamin D3.

Prevencija: koliko bi vitamina D3 trebao osigurati dodatak?

Francuska nacionalna akademija medicine preporučuje dnevni unos od 800 do 1000 IU. Ovi podaci preuzeti su iz podsjetnika na njegove preporuke, objavljenog u svibnju 2020. kao odgovor na pandemiju Covid-19.5

Može se preporučiti istodobno uzimanje dodatka magnezija, jer on pomaže aktivirati vitamin D6. Konačno, prema znanstvenoj literaturi, vitamin D je toksičan samo kada su doze koje se uzimaju prekomjerne, reda veličine 50 000 IU/dan, i to u razdoblju od nekoliko mjeseci.

Za više individualiziranih informacija, zatražite savjet od liječnika ili ljekarnika, koji je idealno obučen za mikronutriciju.

Više savjeta potražite kod zdravstvenog djelatnika.

References

 1. Vitamine D, Etat des lieux, établi par le Fonds français pour l’alimentation et la santé, mars 2016 https://alimentation-sante.org/wp-content/uploads/2016/05/20160429_EtatDesLieux-VitamineD.pdf
 2. Trombetta AC, Paolino S, Cutolo M, Vitamin D, Inflammation and Immunity: Review of Literature and Considerations on Recent Translational and Clinical Research Developments, The Open Rheumatology Journal, 2018, 12, (Suppl-1, M2) 201-213
 3. Gois P, Ferreira D, Olenski S, Seguro A Vitamin D and Infectious Diseases: Simple Bystander or Contributing Factor? Nutrients, 2017, 9, 651 ;
 4. Heaney RP, Recker RR, Grote J, Horst RL, Armas LA. Vitamin D (3) is more potent than vitamin D(2) in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2011 ;96 : E447–E452.
 5. http://www.academie-medecine.fr/communique-de-lacademie-nationale-de-medecine-vitamine-d-et-covid-19/
 6. Ref : Grant WB, Lahore H, McDonnell SL., Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP, Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths, Nutrients 2020, 12, 988