Utjecaj stresa na crijeva

Pozitivan stres

Svi znamo da je danas izloženost stresu neupitna i da svi svakodnevno proživljavamo stres.

Ponekad je stres pozitivan i „gura“ nas naprijed ka izvršavanju obaveza i rokova, ali nerijetko patimo i od onog negativnog stresa koji za posljedice ima razne zdravstvene probleme.

Sigurno ste do sada nekolicinu puta iskusili grčeve u želucu, „leptiriće“ u trbuhu ili probavne smetnje kada biste se našli u nekoj stresnoj situaciji. To je upravo zbog povezanosti crijeva i mozga.

Vaša crijeva i vaš mozak su u stalnoj bliskoj komunikaciji, a zdravlje jednoga utječe na zdravlje drugoga. Ova “os crijeva-mozak” je dvosmjerna, što znači da crijeva šalju signale mozgu, a mozak šalje signale crijevima.

Stres i anksioznost mogu potaknuti simptome u crijevima, dok upala probavnog sustava šalje signale mozgu i povezuje se s mentalnim bolestima, uključujući anksioznost i depresiju.

“Mali mozak” crijeva

U probavnom sustavu nalazi se crijevni živčani sustav, skup neurona i glijalnih stanica koje se ponekad nazivaju “mali mozak” crijeva.

Taj sustav regulira lučenje različitih hormona i uključen je u funkcioniranje i percepciju boli i nelagode u probavnom traktu. Većina serotonina, odnosno hormona sreće, stvara se u crijevima.

Serotonin šalje signale između mozga i crijeva i kontrolira kontrakcije probavnog trakta. Kada je razina serotonina niska, to može uzrokovati tugu i tjeskobu, ali i probavne simptome poput zatvora ili nelagode u trbuhu.

S obzirom da je ljudski mikrobiom jedinstven i individualan, svako može stres manifestirati na različite načine.

Kako upravljati stresom?

Stoga je bitno upravljati stresom koliko god možemo i nastojati ga smanjiti na onu „pozitivnu“ razinu. No ukoliko već iskusite simptome, donosimo vam proizvode koji vam mogu pomoći.

Najpoznatija biljka stresa, koja je u zadnje vrijeme sve više u fokusu javnosti i broj jedan je prilikom fitoterapije kod stresa jest rodiola ili ružičasti žednjak.

To je adaptogena biljka koja pomaže organizmu da lakše podnese stres i povišenu koncentraciju hormona stresa – kortizola. 

Kako se koristi rodiola?

Rodiola se tradicionalno koristi kod osjećaja umora, nervoze i smetenosti te za kvalitetniji san, povećanje koncentracije i pamćenja te generalno za poboljšanje fokusa i motivacije.

Ukoliko je osjećaj tjeskobe prisutan duže vremena, preporuka je rodiolu kombinirati sa šafranom koji obiluje aktivnim i ljekovitim sastojcima te se tradicionalno koristi kod umora, depresija, a poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Kombinacija biljaka rodiola i šafran u proizvodu Melioran prvi je odabir koji se tradicionalno koristi kod blage do umjerene depresije kod odraslih.

Ukoliko se kronični stres manifestira crijevnim problemima, zatvorom, proljevom ili naizmjence, tim problemima uvijek možemo doskočiti probioticima.

Koje probiotike koristiti?

Ako patite od zatvora uzrokovanog iritabilnim kolonom, nadutosti ili pak abdominalnih bolova, za vas je pravo rješenje Lactibiane Reference koji sa svoja pomno birana 4 probiotička soja djeluje na navedene simptome i smanjuje ih značajno kroz tri mjeseca korištenja.

Ako s druge strane patite od proljeva ili učestalih izmjena zatvora i proljeva, Lactibiane Tolerance sa svojih 5 probiotičkih sojeva će vam znatno pomoći u rješavanju vaših problema, ali također smanjit će prisutne upale u vašem organizmu.

No, da se vratimo na početak. Najbitnije je kontrolirati stres, pronaći stvari koje vas smiruju i vesele, prakticirati metode opuštanja kako na kraju krajeva ne bi dolazilo ni do crijevnih poteškoća, ali ni do tjeskobe i depresije.

Napisala: mag.nutr. Karla Tomljanović