Što uzrokuje dijareju?

Ako su vaši pokreti crijeva tekući ili vrlo labavi i javljaju se češće i u većim količinama nego što je normalno, tada imate probavni poremećaj poznat kao proljev. Postoje dva oblika: akutni i kronični. Proljev je potvrđen ako izbacite više od 300 g rijetke stolice dnevno i imate više od 3 pražnjenja crijeva dnevno.

Ovaj probavni poremećaj svake godine pogađa gotovo 4,5 milijardi ljudi diljem svijeta.


Apsorpcija vode: ključni korak u pravilnom formiranju stolice

Proces probave sastoji se od nekoliko faza, od kojih svaka uključuje različite organe.
Tanko crijevo apsorbira hranjive tvari poput ugljikohidrata, masti i bjelančevina iz hrane koju unosimo. Sve što ostane zatim prelazi u debelo crijevo.

Ovaj organ dug 1,5 m odgovoran je za upijanje vode koja je zaostala u hrani, a time i za formiranje čvrste stolice.

Osmotska apsorpcija

Vrlo male “pumpe” u stanicama crijevne stijenke transportiraju minerale, poput soli, iz unutrašnjosti debelog crijeva (poznate kao “lumen”) u crijevne stanice.
Kako bi se koncentracija soli s obje strane crijevne stijenke održala na istoj razini, voda se također uvlači u tijelo putem fenomena koji se naziva osmoza.

Bakterijska ili virusna infekcija može spriječiti normalan rad ovih malih pumpi. Voda prisutna u debelom crijevu zatim se eliminira putem stolice. Kako stolica postaje tekuća, osoba doživljava epizodu proljeva

Akutna dijareja

Epizode akutnog proljeva mogu biti uzrokovane bakterijskom, virusnom ili parazitskom infekcijom ili intolerancijom na određenu hranu ili lijek. Bakterije su najčešći uzročnici (oko 80% slučajeva), a glavni krivac je bakterija Escherichia coli.

Akutni proljev često pogađa ljude koji putuju daleko od kuće, nakon što su popili kontaminiranu vodu ili pojeli voće i povrće koje nije bilo oprano ili oguljeno: to se obično naziva “putnički proljev”. Najučinkovitije preventivne mjere su dobra higijena i pažnja što jedete. Akutni proljev ne traje dugo, a prvenstveno se rješava rehidracijom i pravilnom ishranom dok se oporavljate. Međutim, ako se proljev nastavi ili ako dobijete visoku temperaturu ili jake bolove u trbuhu, važno je konzultirati se s liječnikom.

Kronična dijareja

Za razliku od akutnog proljeva, kronični je proljev uporan i može trajati više od mjesec dana.

Uzroci kroničnog proljeva mogu biti:

  • Problemi s malapsorpcijom
    Debelo crijevo ne upija vodu kako treba, što rezultira rijeđom stolicom od normalne. Ova malapsorpcija je posebno prisutna kod celijakije, odnosno kod kronične upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest i dr.).
  • Ubrzani crijevni tranzit
    Mehanizmi za apsorpciju vode nemaju dovoljno vremena za pravilno funkcioniranje, što rezultira rijeđom stolicom od normalne.
  • Gutanje otopljenih tvari koje tijelo teško apsorbira ili koje se ne mogu apsorbirati
    Te otopljene tvari osmozom privlače vodu u tanko crijevo (budući da koncentracija soli s obje strane stijenke crijeva mora biti ista). Ovo je učinak izazvan kada uzmete laksativ.

Posavjetujte se s liječnikom.