Atopijski dermatitis – kronična boljka kože

Kad kažemo boljka, to je blago rečeno.

Točnije, „napast“ koju jako dobro poznajemo. Osobito majke svojih mališana.

Bolest današnjeg doba

Ova kronična upalna bolest kože, svake je godine u sve većem porastu, i to je činjenica koja nam najviše daje za misliti. To je ono što zabrinjava.

Bolest koja je postala ozbiljan javnozdravstveni problem s visokim zdravstvenim troškovima.

Na djecu smo uvijek slabi. A upravo su naši najmlađi meta ove podmukle bolesti. Simptomi se najčešće pojavljuju u ranom djetinjstvu, čak 50% su djeca mlađa od 6 mjeseci, a 90% su djeca mlađa od 2 godine.

Slika 1. Djeca atopičari

„Zaštitni znak“ na koži

Atopijski dermatitis prepoznat ćemo po izrazito vidljivim promjenama na koži. Najčešće je riječ o vrlo suhoj koži uz prisutnost crvenih fleka, plikova. Pratnja je i nesnosan svrbež

Ovi simptomi značajno utječu na kvalitetu života, te kod oboljelih uzrokuju osjećaj razdražljivosti, poteškoće sa snom uz česta buđenja, narušen osjećaj samopouzdanja, ali ponekad i osjećaj boli.

Oboljeli žive s periodima zatišja- remisije i aktivne faze bolesti- pogoršanja.

Iako simptomi s godinama slabe, upravo je atopijski dermatitis u ranijoj dobi prediktor i polazišna točka kasnijih tegoba alergijske podloge, poput alergijskog rinokonjuktivitisa, alergijske astme, alergija na hranu…

Slika 2. Simptomi atopije

Faktori koji otežavaju „sliku“ bolesti

Iako je riječ o bolesti nasljednog karaktera, što bi značilo da čak 70% malih pacijenata ima barem 1 roditelja atopičara, atopijski dermatitis ima puno više uzroka i faktora koji ga „potpiruju“. To i sami roditelji nerijetko primijete.

Samo izbijanje bolesti i pogoršanje simptoma mogu uzrokovati i različiti alergeni, kako prehrambenog tipa, tako i iritansi poput prašine, grinja, životinjskih dlaka do perioda hladnog i vlažnog vremena (zima).

Jaja, mlijeko, kikiriki, soja i riba, često se nađu na popisu prehrambenih zamki.

I studije potvrđuju ovu tvrdnju – čak više od 60% djece s težim oblikom atopijskog dermatitisa imaju potvrđen neki oblik preosjetljivosti na hranu.

Infekcije na koži pak, samo odmažu u cijeloj priči.

Shodno spomenutim faktorima, daje se zaključiti da je upravo u razvijenim zemljama veća učestalost alergija jer je i veća stopa zagađenja negoli je to slučaj u ruralnim područjima.

Prevencija – „ključ uspjeha“

Obrana = mikrobiom kože

Slika 3. Terapija atopije

Upravo prisutnost dobrih bakterija na koži čini važan dio obrambenog mehanizma, a sastoji se od 500 različitih vrsta mikroorganizama. Pritom se stvara prirodna barijera kože koja štiti od nepovoljnih vanjskih utjecaja te ujedno sudjeluje u razvoju imunološkog sustava.

Trajna flora na našoj koži djeluje međusobno u sinergiji  i promjenjiva je, „komunicira“ s  imunološkim sustavom te na taj način održava na niskoj razini tzv.oportunističke bakterije, odnosno one bakterije koje se pojavljuju kada je oslabljen imunitet.

Važno je održati zdravu floru prisutnu na koži.

Kako u tome uspjeti?

Izuzev genetskog nasljeđa, sami moduliramo „otisak“ vlastite mikroflore otkad se rodimo. Već je poznata činjenica da dijete već od majke, prilikom poroda, pokupi majčinu floru.

Ostatak se nadograđuje.

Ovisi o prehrani, okolišnim uvjetima, njezi kože, uporabi lijekova, stresu … Primjena antibiotika od najranije faze doprinosi većem riziku razvoja atopija.

Ne zaboravimo na održavanje zdravog pH kože.

Disbioza i manjak lipida na koži

U slučaju atopije, riječ je o poremećaju zaštite koju normalno pruža epiderma- dolazi do narušavanja hidrolipidne barijere pa koža postaje suha zbog manjka lipida.

Koža je tada izloženija vanjskim „agresorima“ što dovodi do upalnih promjena na koži, čiji su nam simptomi dobro poznati.

Vrlo često je stanje popraćeno i neravnotežom- disbiozom mikroflore kože, pa se događaju i dodatne infekcije bakterijama i/ili gljivicama. Kod atopičara je najčešće riječ o povećanoj prisutnosti Staphylococcus aureus u mikrobiomu kože, u odnosu na osobe bez dijagnoze atopije.

Rješenje na pomolu?

Odabir terapija koje su u opticaju, ovisi o težini simptoma i promjena na koži.

Svode se na primjenu ciljanog emolijensa kao njege, akutne terapije dermalnim kortikosteroidima, promjene prehrane i životnih navika te u pojedinim zahtjevnijim slučajevima primjene fototerapije.

Cilj kojem težimo jest održavanje stanje remisije- perioda zatišja.

Zdrava crijeva = pola rješenja

Povezanost crijeva i kože je neosporna.

Tome svjedoči činjenica da većina atopičara vrlo često ima i fenomen koji zovemo „propusna crijeva“. Takva crijeva pogoduju prolasku neželjenih supstanci koji se mogu akumulirati u koži i posredno uzrokovati upalu.

Slika 4. Zdravlje mikrobioma

Red u crijevnu mikrofloru uvodimo primjenom ciljanog probiotika koji stišava upalu u crijevima.

Lactibiane Enfant (10 vrećica, 30 vrećica ili kapi) ciljani je proizvod tvrtke PiLeJe u tretmanu atopijskog dermatitisa kod djece te Lactibiane Tolerance za odrasle i djecu od 5.g starosti.

Olakšanje uz vlaženje kože

Uz regulaciju mikroflore u crijevima, suhu i nadraženu kožu potrebno je nahraniti i ovlažiti.

Emolijentni balzam će omogućiti trenutno olakšanje simptoma.

Tvrtka Pileje je razvila prvi emolijentni balzam koristeći mikrobiotičku/probiotičku tehnologiju. Lactibiane Topic AD u formulaciju je uključio mikrobiotičku kulturu u obliku patentiranog bakterijskog lizata Lactobacillus, čime je osigurana stabilnost i djelotvornost na mikrobiom kože,  obzirom da žive bakterije ne opstaju u vodenom mediju.

Ovaj emolijentni balzam ubrzava obnovu hidrolipidne barijere i održava ravnotežu kožnog mikrobioma, usporava rast Staphylococcus aureus te djeluje umirujuće i protuupalno.

Ublažava svrbež te smanjuje nagon za grebanje.

Atopijski dermatitis ponekad se čini prevelikim zalogajem i uistinu ga ne treba podcjenjivati.

Možemo djelovati na one faktore koji pogoršavaju stanje te istovremeno pokušati ublažiti napredovanje bolesti.

Rješenje uvijek postoji.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um.Tijelo.Zdravlje ”.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr

Napisala:

Lovorka Huljev, mag.nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra.Natura