Detoks nakon blagdanskog prejedanja

Blagdansko vrijeme, s obiljem ukusne hrane i toplih trenutaka s najbližima donijelo nam je radost i zbližavanje, no sada kad su prošle blagdanske svečanosti mnogi se suočavaju s neugodnim posljedicama.

Umjesto radosti i energije ostala nam je nadutost, umor i loš osjećaj. Kako se vraćamo u svakodnevicu razmišljamo o tome kako se osloboditi tereta blagdanske gozbe i vratiti u ravnotežu.

Novogodišnje odluke i siječanjski blues

Po povratku u svakodnevicu suočavamo se s posljedicama masne hrane, alkohola i kolača pa pojačane emocije sada kulminiraju.

Mnogi od nas osjećaju krivnju i sram zbog čega si dodatno stvaraju stres. Neizbježno smo izloženi razgovorima o novogodišnjim odlukama i detoksu, što potiče razmišljanje o mogućim promjenama u načinu života.

Zašto nam je potrebna i što je to detoksikacija?

Detoksikacija je prirodan proces tijekom kojeg dolazi do eliminacije toksina i neželjenih tvari iz tijela. Detoksikaciju svakodnevno obavljaju naši organi poput jetre, bubrega, kože, pluća i crijeva kako bismo bili zdravi.
Kakva je naša uloga u tome? Možemo smanjiti unos toksina ili potaknuti prirodni proces detoksikacije. Razmotrimo kako tijelo eliminira toksine i kako mu možemo pomoći u tom procesu.
Jetra osim što ima glavnu ulogu u detoksikaciji sudjeluje u metabolizmu nutrijenata, regulaciji hormona, skladištenje energije, skladištenje glukoze, odnosno, ukupno gledajući jetra ima ključnu ulogu u održavanju homeostaze u tijelu podržavajući rad ostalih organa i sustava.

Međutim, nakon blagdanske gozbe, jetra može biti preopterećena, stvarajući potrebu za dodatnom podrškom.
Phytostandard ARTIČOKA – CRNA ROTKVA preporučuje se kao prirodna pomoć jetri zbog hepatoprotektivnog i koleretičnog djelovanja. Lišće artičoke tradicionalno se koristi kod loše probave, a korijen crne rotkve obiluje glukozinolatima koji potiču prirodnu detoksikaciju u jetri.


Unos velikih količina hrane, često bogate mastima i šećerima, osim opterećenja jetre nepovoljno djeluje i na probavu. Uvođenje blage tjelesne aktivnosti, dovoljne hidratacije, unos dovoljno voća i povrća uz dodatak probiotika Lactibiane Reference dovodi do održavanja zdrave ravnoteže crijevne mikroflore.

Klinički je dokazano da mikrobiotički sojevi koje sadrži Lactibiane reference pokazuju potporu jačanju imuniteta i pozitivno djeluju na rad crijeva kod problema s nadutošću, zatvorom i sindromom iritabilnog crijeva.

Razmislite i o emocionalnoj detoksikaciji. Očistite um od negativnih emocija uz tehnike disanja. Oslobodite se stresa i uz dobar osjećaj krenite u detoksikaciju tijela.

Napisala: Klaudija Gusić Bikić, univ. mag. chem.