Detox nakon blagdana

Detoksikacijski mehanizmi prirodno postoje u našim tijelima i svakodnevno rade važan posao čisteći  organizam od štetnih tvari koje nastaju u tijelu kao otpadni produkti metabolizma i od tvari koje unosimo putem hrane, pića, lijekova (kemikalije, pesticide, aditive, teške metale…).

Naši detoksikacijski mehanizmi

Detoksikacija je dakle prirodan proces eliminacije ili neutralizacije otrova i otpadnih tvari iz organizma. Najvažniji organi koji su zaduženi za detoksikaciju su jetra i žuč, no sudjeluju i bubrezi, crijeva, koža i pluća.

Način života (stres, manjak sna, unos hrane kasno navečer, korištenje lijekova, droga, pušenje)  i  način prehrane (nekvalitetna prehrana, pretjerivanje u jelu i piću, nedostatak vitamina i minerala) opterećuju naše detoksikacijske mehanizme i oslabljuju ih te dovode do nakupljanja toksina u tijelu.

Kronične bolesti i upale u tijelu bilo koje vrste (upalne bolesti crijeva, pretilost, dijabetes, srčane bolesti, reumatske bolesti..) dodatno opterećuju detoksikacijske mehanizme.  Tijelo opterećeno toksinima ubrzano stari, a osoba se ne osjeća dobro i u formi i sklona je bolestima.

Najčešće tegobe koje možemo osjećati kad nam zakaže detoksikacija ili smo ju preopteretili su:

  • umor, pospanost
  • loša koncentracija, promjena raspoloženja
  • slabljenje imunološkog sustava
  • nezdrav izgled kože, loš zadah, podočnjaci
  • nadutost, loša probava
  • hormonalna neravnoteža,
  • bolovi u mišićima
  • zadržavanje tekućine, pretilost

Konačno dolazi do ubrzanog starenja i pojave bolesti!

Kako se hraniti?

Cijele godine trebamo nastojati pomagati svome tijelu, ne opterećivati ga pretjeranim unosom nezdrave hrane i pića, bazirati prehranu na voću i povrću, piti dovoljno tekućine (10 čaša – vode i/ili biljnih čajeva),a  smanjiti unos mesa, mesnih prerađevina, masti, šećera i alkohola. Provođenje strogih detoksikacijskih režima se ne preporučuje češće od 1-2x godišnje i ne dulje od 7 dana, a nije preporučljivo za trudnice, dojilje, djecu i osobe s težim kroničnim bolestima. 

No, ono što možemo je pomoći našim detoksikacijskim mehanizmima da optimalnije rade, a osobito nakon blagdanskih dana kada smo pretjerali s unosom teške hrane i pića.

Uz promjenu prehrane u tome nam može pomoći i fitoterapija i suplementacija vitamina i minerala koji su nužni za dobar rad detoksikacijskih mehanizama .

Biljke koje pomažu kod detoksikacije

Od fitoterapije za pomoć u radu jetre preporučujemo artičoku i crnu rotkvu koje pomažu detoksikaciji i kod osoba koje su pretjerale u hrani i piću, koje imaju masnu jetru, osjećaju umor i težinu nakon obroka ali pomažu i kod osoba čija je jetra opterećena lijekovima (kronična terapija, kemoterapija, hormonska terapija).

Ukoliko osoba pati i od neredovite stolice i zatvora, fitoterapiju s artičokom i crnom rotkvom treba upotpuniti probioticima i vlaknastom hranom jer naša mikrobiota je također zaslužna za metabolizam i detoksikaciju.  

Odlično rješenje kod masne jetre, povišenog kolesterola, upalnih stanja u organizmu nude sikavica i kurkuma. Sikavica je zaštitnik jetre, obnavlja oštećene jetrene stanice, djeluje protuupalno, a djeluje i na metabolizam masnoća i šećera.

Kurkuma ima jače protuupalno djelovanje, savjetuje se i kod iritabilnog kolona jer djeluje zacjeljujuće na propusna crijeva, a također je zaštitnik stanica jetre, potiče lučenje žuči, stimulira probavne enzime i odličan je antioksidans.

Osobe koje imaju problema sa žučnim kamencima ili su otkriveni na ultrazvučnom pregledu ne bi smjele koristiti navedenu fitoterapiju (artičoka, crna rotkva, sikavica i kurkuma) jer može doći do pomicanja žučnih kamenčića i začepljenja izvodnog kanala te upale žučne vrećice. Takvim osbama se preporučuje promjena prehrane u smislu nemasne hrane, unos više tekućine (razrjeđuje žuč), a od fitoterapije smiju koristiti stolisnik i ginseng.

Stolisnik povećava protok žuči, djeluje zaštitno na jetru, a djeluje i na tegobe sa želucem (gastritis). Ginseng je također zaštitnik jetre, utječe na metabolizam masnoća i pomaže kod masne jetre, a ne manje važno, diže nam energiju i poboljšava koncentraciju.

Za dobru funkciju metabolizma i za detoksikaciju tijelu su potrebni vitamini i minerali koji sudjeluju u raznim kemijskim reakcijama – selen, cink, željezo, B vitamini, antioksidansi.

Osobe koje se nekvalitetno hrane ili su sklone brzoj hrani često su u deficitu ključnih vitamina i minerala. Svakako je važno korigirati prehranu, no tijekom procesa mijenjanja navika možemo svom metabolizmu, a osobito jetri pomoći kvalitetnim multivitaminsko mineralnim dodatkom prehrani. Važno unositi i više antioksidansa kako bi pomogli u zaštiti stanica.

Na kraju da naglasimo da detoksikaciju ne treba gledati samo kao čišćenje od nezdrave hrane, toksina, alkohola i slično iako ljudi uglavnom na to pomisle kad čuju tu riječ.

Detoksikacija uma i duha

Detoksikaciju treba provoditi i na razini uma i duha. Obratite pažnju što čitate, koje emisije gledate, kakvu glazbu slušate, kojim ljudima ste okruženi i o čemu razgovarate. Budite svjesni i pažljivi što unosite u svoje tijelo fizički, emocionalno i duhovno. Priroda nam nudi podršku ne samo kroz fitoterapiju već nam daruje blagodati regeneracije i opuštanja samim boravkom u prirodi i šetnjom kroz šumu ili uz jezero.  U novoj godini učinite dugoročne promjene: opustite se u prirodi, smanjite stres,  dovoljno spavajte i jedite zdravo i kvalitetno!

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr
Napisala: dr. med. Helena Šimurina,
Specijalist obiteljske medicine
Ordinacija: Horvaćanska 31a, Zagreb