Gastroenteritis

Što je gastroenteritis?

Gastroenteritis je upala sluznice tankog i debelog crijeva i obično bude praćen proljevom. U većini slučajeva radi se o infektivnom gastroenteritisu, no može biti posljedica unosa lijekova i kemijskih toksina (npr. metala, biljnih otrova).

Kako prepoznati gastroenteritis?

Neki od simptoma koji ukazuju na pojavu gastroenteritisa su gubitak apetita, povraćanje, mučnina, grčevi i nelagoda u želucu.


Gastroenteritis predstavlja poremećaj koji u većini slučajeva prolazi sam od sebe, no ponekad se situacija može zakomplicirati. U takvim situacijama vrlo je bitno unositi dovoljno elektrolita u organizam kako ne bi došlo do nekih većih simptoma i posljedica, kao primjerice dehidracije.

Prenošenje infekcije

Infekcije koje uzrokuju gastroenteritis prenose se na razne načine. Jedan od načina je s osobe na osobu, naročito ako osobe koje imaju proljev ne operu ruke nakon vršenja velike nužde.

Također do infekcije može doći ako osoba dodirne usta nakon što su bili u kontaktu s nekim predmetom (pelene ili igračke) koji je kontaminiran zaraženom stolicom.

Sve takve transmisije koje uključuju zaraženu stolicu nazivaju se fekalno-oralni prijenos.

Također jedan od načina prijenosa je ako konzumiramo namirnice koje mogu biti kontaminirane bakterijama, osobito ako hrana nije termički dobro obrađena i pasterizirana.

Još jedan načina prijenosa je kontakt sa životinjama ako na sebi nose infektivni mikroorganizam.

Kako paziti da se infekcija ne prenese?

Dakle, kako bi spriječili mogućnost zaraze, poželjno je prati ruke nakon pražnjenja crijeva te izbjegavati nedovoljno kuhane namirnice, a ako se radi o povrću temeljito ga isprati.
Rješenje uslijed jakih gastroenteritisa je probiotik Lactibiane Imedia.

Sadrži četiri mikrobiotička soja iza kojih stoje kliničke studije. Prah koji se nalazi u vrećici otapa se bez vode u ustima te brzo djeluje.

Ovaj probiotik ne zatvara naš probavni sustav u potpunosti, te tako sprječava nastanak neke veće upale i omogućuje da patogen izlazi van iz organizma.

Prevencija i jačanje imuniteta

Kako bi pridonijeli jačanju našeg imuniteta i spriječili pojavu jačih gastroenteritisa, tu je Lactibiane Referance.

Također sadrži iste mikrobiotičke sojeve kao i Lactibiane Imedia, no u nešto manjoj koncentraciji. Ovaj probiotik utječe na jačanje našeg imunosnog sustava i crijevne flore, te je dobra potpora dobrom radu crijeva.
Ako se radi o nekoj upali, tu je Lactibiane Tolerance.

Ovaj probiotik sadrži pet klinički ispitanih mikrobiotičkih sojeva koji ciljano djeluju na upalne procese u crijevima, utječe na smanjenje propusnosti crijeva te uspostavlja balans u crijevnom mikrobiomu koji je osnova našeg zdravlja.