Imunitet tijekom i nakon viroze

Briga za zdravlje i održavanje imuniteta trebaju nam biti prioritet tijekom svih godišnjih doba, ipak dolaskom hladnijih dana skloniji smo prehladama, virozama i padu imuniteta.

Što utječe na imunitet?

Zato u tom periodu valja posebnu pažnju posvetiti zdravlju, a na jačinu imuniteta u velikoj mjeri utječemo sami. Pravilna prehrana, odmor i zdrave životne navike poput tjelesne aktivnosti jačaju ovaj obrambeni štit organizma.

Što se smatra pravilnom prehranom?

Pravilna i raznolika prehrana bi trebala uključivati puno voća i povrća kao izvore vrijednih mikronutrijenata. Tu posebno valja istaknuti vitamina C kao ključni vitamin kada pričamo o jačanju imunitetu kojeg unosimo konzumacijom citrusa, paprika, limuna itd.

Što je još potrebno za jači imunitet?

Tjelesna aktivnost osim fizičkog i mentalnog zdravlja, uz dobro raspoloženje potiče i dobar san, dok kvalitetan i uredan san regulira kortizol i ujedno održava imunološki sustav jakim.

Suplementacija koja doprinosi imunitetu

Dodatno, čime si možemo ojačati imunitet i u periodima kad smo zdravi je ciljano suplementacijom određenih dodataka prehrani.
Osim već spomenutog vitamina C, tu je jednako bitno naglasiti cink, posebice ako se ne unosi dovoljno putem hrane.

Pileje predstavlja dodatak prehrani Forzinc koji sadrži cink u patentiranoj molekuli Hypro-ri®Zinc gdje je cinkov sulfat u aminokompleksu kombiniran je s hidrolizatom proteina riže te na taj način osigurava odličnu apsorpciju. U jednoj tableti osigurava se preporučeni dnevni unos od 15 mg te je pakiranje dostatno za 2 mjeseca suplementacije.

Jednako tako, ne smijemo zaboraviti da nam dolaskom zime izostaje izlaganje suncu pa lagano gubimo dostatne zalihe vitamina D.

Namirnice bogate vitaminom D predstavljaju žumanjak, jetrica, riba (srdela, tuna, bakalar, losos), kamenice i pojedini mliječni proizvodi. Zbog često nedovoljne sinteze unosom navedenih namirnica s kojima i unos treba biti umjeren savjetuje se suplementacija.
Dobar oblik suplementacije predstavlja sublingvalni Pileje D3 Biane sprej koji s jednim potiskom osigurava preporučenu dnevnu dozu. Riječ je o dodatku prehrani na bazi djevičanskog repičinog ulja i vitamina D3 biljnog podrijetla iz sobovog lišaja, a osim pozitivnog djelovanja na imunološki sustav osigurava i dobru kvalitetu kostiju.

Uz D3 Biane sprej, preventivno za podršku imunitetu mogu ići Lactibiane Immuno i Lactibiane Reference na način da Lactibiane Immuno preporučujemo zdravoj osobi za preventivu.

Riječ je o tabletama za cuclanje, sa dva mikrobiotička soja Lactobacillus paracasei LA802 i Lactobacillus acidophilus LA201 uz dodatak vitamina C i D.

S druge strane, Lactibiane Reference u kombinaciji s D3 sprejem preporučujemo osobama s već kompromitiranim zdravljem.

Lactibiane Reference sadrži 4 mikrobiotička soja u dozi od 10 milijardi bakterija po kapsuli te kliničke studije pokazuju učinkovitost navedenih sojeva kao potporu jačanju imunitetu i crijevnoj flori te kao potpora dobrom radu crijeva pa je posebice pametan odabir i nakon preboljenih viroza.

Oporavak imuniteta nakon virusnih infekcija

U svrhu ubrzavanja oporavka i podizanja imuniteta, nezaobilazno je spomenuti i Immuchoc.

To je dodatak prehrani na bazi Porphyral HSP-a ® (ekstrakt alge Porphyra umbilicalis), ekstrakta sibirskog ginsenga i eukaliptusa uz dodatak vitamina C.

Heat shock proteini, tzv. „anti-stress supstance“ koje izlučuje spomenuta alga i koje direktno brane organizam od širokog raspona oblika napada na stanice, u kombinaciji s ostalim djelatnim tvarima koje snažno djeluju na jačanje organizma čine Immuchoc pravim izborom i preventivno i tijekom viroze.

Kad je već prisutna pojava simptoma preporučuje se uzimanje u dozama od 3 tablete dnevno kroz 5 dana.

Napisala: Petra Trojić, mag.nutr.

Slika preuzeta s: https://www.freepik.com