Kada sićušna štitnjača postane veliki problem

Zdravi ljudi privilegirani su zaboraviti da naše postojanje ovisi o kaskadi preciznih staničnih interakcija. Kada ste bolesni, životni čin je više gluma nego život, a biti bolestan na ovaj način znači imati neugodan osjećaj da se lažno predstavljate.

”OSJEĆAM SE KAO DA ŽIVIM U TIJELU KOJE NIJE MOJE”

Frustrirajuće je imati toliko dobrih dana, a onda se odjednom probuditi i osjećati se poput ljudskog ekvivalenta lijenosti, a na izlazak iz kreveta gledati kao na svojevrsno samokažnjavanje.

Osjećati se umorno… Ne, osjećati se toliko umorno da trebate novu riječ za ”umorno”… Biti iscrpljen, potpuno iscjeđen i izdubljen, kao da mozak i tijelo blijede zarobljeni u vrtlogu kakofonije uma, no riječi još uvijek nisu dovoljno opisne da bi prenijele potpuni doživljaj. Ponekad na sve to dolazi još i bonus…

Tužni ste? Boli vas glava? Ljuti ste na sve? Osjećate se kao da bi mogli danima plakati? Pitate se da li ste depresivni? Gubite li zdrav razum?

Nazovimo to “crnom rupom”. Živjeti u “crnoj rupi”, zapravo je pravo umijeće življenja gdje sve što znate o sebi nestaje i morate graditi drugačiji život.

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-umor od štitnjače

Štitnjača je malena žlijezda u obliku leptira, smještena u sredini donjeg dijela vrata, otprilike ispod grkljana. No iako sićušna, štitna žlijezda nevjerojatno utječe na ljudsku fiziologiju. Dok je sve u redu, štitnjača se lijepo odmara iznad naše ključne kosti, ali kada stvari krenu nizbrdo, može uništiti svaku stanicu našeg tijela, od naše tjelesne težine do mentalnog zdravlja.

KAKO TO DA MNOGE ŽENE ŽELE DIJAGNOZU?

Procjenjuje se da otprilike 60% osoba s poremećajem štitnjače niti nezna da ga ima, jer njegovi nejasni simptomi (umor, promjene tjelesne težine, depresija, anksioznost, menstrualne nepravilnosti kod žena i sporije razmišljanje) tako usko oponašaju druge poremećaje ili akumulirani stres da ga liječnici i pacijenti često rutinski isključuju.

Ironično je da ti isti dvosmisleni simptomi ponekad navode žene sa zdravom štitnjačom da vjeruju kako imaju problem. Mnoge od njih bore se da im se dijagnosticira bolest koju nemaju, a zatim se ”liječe” sintetskim hormonima koji im nisu potrebni. To zvuči nezamislivo … dok ne razmislite o motivima takvih obrazaca ponašanja.

Često ostaje divovski upitnik zašto se te žene osjećaju tako jadno?

Postoji još jedan, zadnji sloj ove složene slagalice – siva frakcija žena čije štitne žlijezde ne funkcioniraju savršeno, ali ne stvaraju komplikacije da bi im bilo potrebno liječenje. Većina njih stavlja se na lijekove, iako istraživanja neslavno pokazuju da od toga nema koristi.

WEBINAR “Problemi i tegobe sa štitnjačom” dr. Helena Šimurina, specijalist obiteljske medicine

HORMONI KOJE PROIZVODI ŠTITNJAČA T4, T3, T3S, T3AC, rT3

Štitna je žlijezda zadužena za stvaranje dva vrlo važna hormona – tiroksin (T4) i trijodtironin (T3),koji utječu na svaku stanicu u našem tijelu, reguliraju svaki aspekt našeg metabolizma, od upotrebe hranjivih tvari, kontrole tjelesne temperature do otkucaja srca.

Za stvaranje hormona, štitnjači su potrebne dovoljne količine joda i tirozina (aminokiselina koja potiče moždanu aktivnost), ali i vitamini A, C, D, E, B6 i B9 te minerali željezo, selen, cink, bakar, mangan.

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-vitamini

Rad štitnjače određuje hormon jedne druge male žlijezde – hipofize (endokrina žlijezda koja proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda). Taj se hormon zove TSH (tiroidni stimulirajući hormon). TSH je hormon koji je jako važan za rad štitnjače, ali nije hormon štitne žlijezde već mozga.

Hormoni T3 i T4 razlikuju se po načinu djelovanja te koncentraciji. Čak 93% hormona štitne žlijezde u krvotoku čini T4 (inaktivni oblik hormona štitnjače), a tek 7% čini T3 (aktivni oblik hormona štitnjače) koji djeluje 3-4 puta intenzivnije od hormona T4, ali traje kraće.

80% hormona T3 nastaje pretvorbom hormona T4 na periferiji mnogih organa, većinom u jetri, dok se preostalih 20% hormona T3 proizvodi izravno u štitnjači. T4 hormon, za razliku od T3, u potpunosti stvara štitnjača.

Od ukupno 40% hormona T4, približno njih 20% pretvara se u inaktivne oblike hormona T3T3S (trijodtironin sulfat) i T3AC (trijodtirooctena kiselina) koji se mogu pretvoriti u aktivni oblik hormona T3 uz pomoć dobrih bakterija, odnosno zdrave mikroflore u crijevima.

Drugih se 20% hormona T4 pretvara u obrnuti T3, odnosno rT3 (reverzni T3) koji je nepovratno neaktivan, nefunkcionalan i može ometati rad T3 hormona.

ZBOG ČEGA NE MOGU SMRŠAVITI?

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-mršavljenje kod problema štitnjače

Poremećaj rada štitne žlijezde ne mora nužno biti stvaranje hormona, već problem može biti i sama pretvorba (konverzija) inaktivnog T4 u aktivni T3. Naime, povišena razina kortizola – ”hormona stresa” – uzrokovana pojačanim stresom, sprječava konverziju hormona T4 u T3.

Umjesto toga, tijelo proizvodi više reverznog rT3 koji sabotira normalnu metaboličku funkciju u stanicama te usporava metabolizam.Time smo dobili odgovor na vječno pitanje zbog čega, usprkos vježbanju i pravilnoj prehrani, ne možemo izgubiti kilograme.

Visok rT3 indikator je najčešćeg poremećaja štitnjače – hipotireoze. Iako pretraga rT3 postoji, mnogi ju liječnici zaobilaze ili za nju uopće ne znaju.

Regulacija procesa stvaranja hormona odvija se mehanizmima povratne sprege. Povratna sprega može biti pozitivna ili negativna. U daleko većem broju slučajeva dominantna je negativna povratna sprega.

Normalna razina hormona T4 i T3 preduvjet je za normalno funkcioniranje organizma!

Hipofiza budno prati rad našeg organizma i ako detektira nisku razinu hormona T3 i T4 u krvi, tada započne pojačano lučiti TSH kako bi stimulirala štitnjaču na stvaranje više T3 i T4. To se naziva negativnom povratnom spregom.

Jednako tako, u obrnutom slučaju, ako je razina hormona T3 i T4 u organizmu previsoka, hipofiza stvara manje TSH pa je i manje poticaja štitnjači da stvara dodatni T3 i T4.

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-stres

Kada smo izloženi velikom stresu, štitnjača nam šalje signale upozorenja kako bi umirili svoje tijelo te malo predahnuli, no u praksi se obično dešava baš suprotno – skloniji smo ignoriranju vlastitog tijela! Ovisno o dnevnom intenzitetu stresa, vrijedna štitnjača smanjuje ili povećava svoj rad čime utječe na stanični metabolizam (skup svih kemijskih reakcija koje se događaju u našem tijelu).

VAŽNA JE RAVNOTEŽA – HOMEOSTAZA!

Ako postoji manjak hormona T3 i T4, bazalni se metabolizam usporava, a mi osjećamo umor. Suprotno tome, ako postoji višak hormona T3 i T4, bazalni se metabolizam ubrzava što možemo osjetiti kao ubrzani rad srca.

Kada sinkronizacija rada štitnjače izmakne kontroli, naše je tijelo suočeno sa problemom koji može dovesti do ozbiljnih poremećaja ili kroničnih stanja. Dva najčešća poremećaja štitnjače su:

Hipotireoza (smanjeno stvaranje i izlučivanje hormona štitnjače)  

Hipertireoza (prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona štitnjače)

Zaključak bi bio:

sniženi T3 i T4, a povišen TSH = HIPOTIREOZA

povišeni T3 i T4, a snižen TSH = HIPERTIREOZA

Dakle, više razine TSH mogu ukazivati na hipotireozu, a niže razine TSH na hipertireozu, no ako se dijagnostički zaključak postavlja isključivo temeljem nalaza hormona štitnjače, ovdje nailazimo na problem. Naime, kod većine bolesti i poremećaja štitnjače, hormoni jako dugo ostaju unutar referentnog intervala čime sugeriraju da je sa štitnjačom sve u redu.

To nam daje objašnjenje zašto velik broj pacijenata obilazi različite specijaliste u potrazi za konkretnim odgovorom, no nerijetko završe i kod psihijatra.

Vrijednosti hormona T3 i T4 ponekad mogu uzrokovati lažno povišene vrijednosti jer ovise o količini bjelančevina koje služe kao njihovi nosači. U takvim je slučajevima bolje odrediti slobodne, za bjelančevine nevezane, hormone (FT3 i FT4)

Uz određivanje TSH i hormona štitnjače potrebno je odrediti i antitijela (anti Tg i TPO-at).

”USPAVANA ŠTITNJAČA” – HIPOTIREOZA

Podmukla hipotireoza  je stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače. Uzroci hipotireoze su mnogobrojni, no najčešći je uzrok kronična upala štitnjače – Hashimotov tiroiditis.

U 95% slučaja uzrok oslabljene funkcije leži u samoj štitnjači, što zovemo primarnom hipotireozom.  Ukoliko je ”greška” u radu hipofize, hipotireozu nazivamo sekundarnom, no ako je za disfunkciju štitnjače odgovoran hipotalamus, tada je riječ o tercijarnoj hipotireozi.

Kod subkliničke hipotireoze, stanje karakterizira povišeni TSH u krvi, dok je vrijednost hormona štitnjače unutar referentnog raspona. 

SIMPTOMI HIPOTIREOZE:

 • kroničan umor
 • povećana osjetljivost na hladnoću
 • zatvor
 • debljanje
 • suha koža koja se peruta
 • lomljivi nokti
 • tanka kosa koja češće opada
 • bolovi u mišićima i zglobovima
 • zadržavanje tekućine
 • povećanje razine kolesterola
 • zaboravnost
 • depresija
 • poremećaji menstruacije
 • smanjen libido
 • anemija

Liječenje hipotireoze je nadomjesno što znači da se nadoknađuje hormon štitnjače koji nedostaje, najčešće je to sintetski tiroksin (T4). Liječenje se uvodi polako, uz individualno prilagođavanje doze do one djelotvorne, a samo je liječenje u pravilu doživotno.

”UBRZANA ŠTITNJAČA” – HIPERTIREOZA

Hipertireoza je stanje povećane aktivnosti štitnjače, koje za posljedicu ima prekomjerno lučenje njezina hormona. Uzrok ovakvog stanja nije u potpunosti poznat, no najčešćim krivcem smatra se tzv. Gravesova bolest, poznata i kao Basedowljeva bolest. Radi se o autoimunom poremećaju kod kojeg imunološki sustav greškom napada zdravo tkivo vlastitog organizma.

SIMPTOMI HIPERTIREOZE:

 • nagli gubitak tjelesne težine
 • tahikardija
 • nesanica
 • povećanje apetita
 • nervoza, tjeskoba iritabilnost
 • tremor (drhtanje mišića)
 • pojačano znojenje
 • ubrzana pražnjenje crijeva
 • stanjenje kože
 • lomljiva kosa
 • ispupčene očne jabučice
 • smanjen libido

Oblici liječenja hipertireoze ovise o više faktora (obliku poremećaja, starosnoj dobi pacijenta, prisutnosti gušavosti, povećanju štitnjače, trudnoći), a cilj liječenja je uspostavljanje hormonalne ravnoteže u organizmu te snižavanje razine hormona štitnjače u krvi.

Prije postavljanja dijagnoze potrebno je pristupiti svakom pojedincu induvidualno s obzirom na spol i dob, uzeti u obzir sve glavne faktore (genetiku, stres, menopauzu i trudnoću kod žena, rekstrikcijske dijete, odabir namirica) koji mogu uzrokovati poremećaje u radu štitnjače te provjeriti vitaminsko-mineralni status. Pri tom treba razmišljati i o zdravlju jetre (potaknuti konverziju u aktivni T3) i o važnosti zdravih crijeva (mikrobiom).

NAŠA PREPORUKA:

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-Pileje I biane

I-BIANE, 120 tbl  – sadrži jod koji sudjeluje u stvaranju hormona štitnjače i u njenoj normalnoj funkciji, a svakom tabletom osigurava unos 100% PU* joda prirodnog podrijetla iz smeđe alge Kelp (Laminaria digitata).

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-Pileje Oligobiane FeCu

OLIGOBIANE FeCu, 30 cps i 90 cps – namijenjen je osobama koje imaju nedostatak željeza. Osigurava unos 14 mg željeza i 500 µg bakra, količina koju sadrži 1 kapsula, čime pokriva 100% dnevne potrebe za željezom. Željezo smanjuje osjećaj umora, a dodani bakar potiče bolju resorpciju željeza u organizmu.

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-Pileje Unibiane Tirozin

UNIBIANE TIROZIN, 60 tblaminokiselina koja se koristi u sintezi hormona štitnjače T4. Dokazano je da suplementacija L-tirozinom poboljšava pomanjkanje sna te može pomoći u borbi protiv umora i lošeg raspoloženja.

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-Pileje Oxybiane Cell protect

OXYBIANE CELL PROTECT, 60 cpskombinirajući vitamine i minerale s antioksidansima (vitaminiA,C,E, B-komplexte cink, selen,likopen, polifenoli iz grožđa)i ekstraktom Porphyral HSP-a ®, regulira oksidativni stres u radu štitnjače, štiti stanice od slobodnih radikala i potiče normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-Pileje Lactibiane Tolerance

LACTIBIANE TOLERANCE, 30 cpspreporučuje se kod sindroma iritabilnog kolona (proljev, izmjena proljev/zatvor, nadutost, abdominalna nelagoda). Sadrži 5 mikrobiotičkih bakterijskih kultura: (Bifidobacterium lactis LA 303, Lactobacillus acidophilus LA 201, Lactobacillus plantarum LA 301, Lactobacillus salivarius LA 302, Bifidobacterium lactis LA 304).

POSTOJI SAMO JEDAN SMISAO ŽIVOTA – SAM ŽIVOT!

Užurbanost modernog života, jurnjava, stres, manjak sna, rekstrikcijske dijete, preskakanje obroka i pogreške u prehrani te ignoriranje upozoravajućih signala koje nam šalje tijelo, može zahtijevati od nas da platimo visoku cijenu po pitanju zdravlja, ali i sreće općenito.

Jureći u korak s vremenom ponekad nismo svjesni što nam pruža ovaj dragocjeni trenutak u kojem se nalazimo jer se naš um najčešće nalazi negdje drugdje, ili u žaljenju za prošlošću ili u brizi za budućnost, bilo gdje samo ne ovdje i sada. Umjesto da neprestano odgađamo život i da nam pažnja istodobno bude rasuta na desetak poslova, USPORIMO MALO RITAM I UŽIVAJMO U ŽIVOTU!

KADA SIĆUŠNA ŠTITNJAČA POSTANE VELIKI PROBLEM-dobro raspoloženje