Gastroenteritis je akutna upala probavnog sustava koja zahvaća želudac i crijevo te je najčešće uzrokovana virusnom ili bakterijskom infekcijom. U narodu je ovo stanje poznato i kao “crijevna viroza” ili “želučana gripa” a njegovi glavni simptomi su povraćanje, proljev, grčevi i bol u trbuhu te povišena tjelesna temperatura, a ostali simptomi mogu biti i umor, glavobolja i bol u mišićima.
Uzroci gastroenteritisa
Uzroci gastroneteritisa mogu biti virusi (rotavirus, norovirus, adenovirus, astrovirus) ili bakterije (npr. Campylobacter, Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Clostridium difficile i dr.), a ponekad ga mogu uzrokovati i određeni paraziti. Gastroenteritis može biti posljedica i uzimanja određenih lijekova analgetika) ili konzumacije hrane na koju pacijent ima intoleranciju ili alergiju (gluten, laktoza), pa čak i kao posljedica Crohnove bolesti.
Simptomi
Simptomi gastroenteritisa obično započnu 12 do 72 sata nakon dolaska u dodir s uzročnikom zaraze. Ako je uzrok zaraze virus, stanje se obično povlači unutar jednog tjedna dok bakterijske zaraze mogu trajati i nekoliko tjedana.
Kako se prenosi?
Gastroenteritis se prenosi neredovitim pranjem ruku, konzumiranjem zaražene hrane i vode te bliskim kontaktom s već zaraženim osobama, stoga je nužno održavati higijenu, redovno prati ruke te obratiti pažnju na ispravnost hrane i vode koju konzumiramo.
Ukoliko znamo za osobu koja ima gastroenteritis, poželjno je izbjegavati i kontakt s njima. Neke vrste hrane koje se obično povezuju s oboljenjem su sirovo ili nedovoljno pečeno meso, piletina, morski plodovi i jaja, sirove klice, nepasterizirano mlijeko i meki sirevi.
Kako si pomoći?
Kada liječimo gastroenteritis glavni nam je cilj sprječavanje povraćanja i proljeva te je nužna nadoknada tekućine kako bismo spriječili dehidraciju organizma. Rehidracija se najčešće vrši oralnim otopinama, dok je kod težih slučajeva gastroenteritisa potrebna intravenozna rehidracija.
Poželjno je piti puno tekućine, čaja, blagih otopina te konzumirati laganu, ne previše začinjenu hranu kako bismo umirili želudac i crijeva, smanjili trenutne bolove i spriječili potencijalne nove bolove i grčeve.
Korištenje probiotičkih sojeva pokazalo se iznimno djelotvornim u skraćenju trajanja bolesti i smanjenju učestalosti epizoda proljeva, te u prevenciji i liječenju proljeva izazvanog antibioticima.
Lactibiane Imedia je probiotik koji će pomoći kod akutnog gastroenteritisa. Njegov sastav od 4 probiotička soja dokazano djeluje na zaustavljanje proljeva i povraćanja, smanjenje boli u želucu te na smanjenje gubitka tekućine odnosno smanjenje dehidracije organizma.
U slučaju iritabilnog kolona popraćenog dijarejom preporuka je uzimati Lactibiane Tolerance koji sadrži pet probiotičkih sojeva koji ciljano djeluju na upalne procese u crijevima, smanjuju propusnost crijeva te održava crijevni mikrobiom u ravnoteži.
U slučaju korištenja antibiotika, poželjno je piti Lactibiane ATB kako bismo vratili crijevni mikrobiom u ravnotežu nakog samog djelovanja antibiotika i kako bismo prevenirali probavne tegobe uzrokovane antibiotikom.
Autorica: Iva Polunić, mag. nutr.
Izvor slike: https://www.freepik.com/free-photo/asian-boy-sitting-toilet-bowl-holding-tissue-paper-health-problem-concept_3806128.htm#fromView=search&page=1&position=1&uuid=11559959-dfa6-487a-a14f-201255f36bfc&query=gastrovirus