Načini kako boostati imunitet

Naš imunološki sustav neprestano nas štiti od virusa, bakterija, gljivica i drugih patogena. Različiti događaji mogu oslabiti ovaj sustav, povećavajući našu izloženost bolesti. Postoje prikladna i prirodna rješenja za jačanje našeg imunološkog sustava, poput vitamina C, D, cinka i probiotika. Ovaj članak opisuje kako se ovo topništvo može koristiti za jačanje naše obrane.

Što je imunitet?

Imunitet je sposobnost tijela da se obrani od opasnih vanjskih napada, poput infekcije bacilima. Naša su tijela neprestano izložena klicama (kao što su virusi i bakterije) i stranim tvarima (kao što su pelud i alergeni) koje žive u našem okruženju. Ljudsko tijelo je pogodno za razvoj klica. Prirodno je da su klice u iskušenju da se nasele. Kada je to slučaj, naše tijelo koristi imunološki sustav za postavljanje obrambenih mehanizama.

Imunološki odgovor: naš mehanizam obrane

Kako bi zaštitio naše tijelo od uzročnika bolesti ili klica, naš imunološki sustav ima dvije vrste djelovanja: urođeni imunitet i adaptivni imunitet (imunitet kojeg stječemo). Te se radnje pokreću kada se identificira jedan ili više antigena koji su strani našem tijelu.

UROĐENI IMUNITET

Naše tijelo ima fizičku barijere kako bi se branilo od napada virusa. Barijere su u koži, probavnom sustavu (zaštitni sloj čija je površina oko 300 m2), plućima i urogenitalnom sustavu. Ako to nije dovoljno, pokreće se trenutni odgovor. To je prva reakcija našeg imunološkog sustava na invaziju. Otkriva napadajuće mikroorganizme i eliminira ih.

STEČENI IMUNITET

Ako urođeni imunitet nije sposoban zaustaviti invaziju mikro organizama, drugi imunološki odgovor se pokreće oko 96 sati nakon kontakta sa stranim tijelom. Ova reakcija je specifična za svaki mikroorganizam. Naš imunološki sustav prepoznaje antigene i napada ih izravno na sistemski način. Ova radnja nije ograničena na kontaktno područje, već se primjenjuje na cijelo tijelo. Posebna značajka adaptivnog odgovora je da pamti napade. Kao rezultat toga, svaki put kad se patogen vrati, tijelo reagira snažnije i brže.

Koji su znakovi slabe imunološke obrane?

Određeni znakovi ukazuju na slabljenje imunološke obrane:

= uporan umor zbog kroničnog stresa i/ili lošeg sna na primjer;

= sporo zacjeljivanje ili povećan rizik od infekcije: imunološki sustav ima ulogu u zacjeljivanju i oporavku koji su sporiji kada je imunološki sustav oslabljen;

= ponavljajuće infekcije poput prehlade ili cistitisa koje ukazuju na to da tijelo nije u stanju obraniti se od patogena

Slab imunitet: faktori

Niz čimbenika može potkopati imunološki sustav:

GODINE

Kod starijih osoba imunološki odgovor nije u punom pogonu. Pri rođenju, međutim, dojenčad ima antitijela koja im daje majka kako bi nadoknadila taj nedostatak. Ova se zaštita nastavlja tijekom prvih mjeseci bebinog života ako se doji jer i dalje ima koristi od majčinih antitijela.
Kako starimo, urođeni i adaptivni imunološki odgovori postupno postaju manje učinkoviti. Starije osobe pate od čestih i dugotrajnih infekcija.

Zdrav stil života

Nezdravi stil života ima negativne efekte na naš imunološki sistem: pušenje smanjuje naš odgovor na obranu imuniteta od napada virusa. Također, loša higijena spavanja utječe na obranu organizma.

Higijena spavanja znači redovit odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme te buđenje u isto vrijeme. Duljina spavanja ovisi o svakome ponaosob, no trebala bi biti 7 sati.

Kronični stres značajno utječe na imunitet: na njegov imunološki odgovor i imunosupresivnost.

Intenzivna fizička aktivnost može nepovoljno utjecati na imunološki odgovor, dok umjerena fizička aktivnost povoljno djeluje na obranu organizma od napada virusa.

Prirodni proizvodi koji boostaju naš imunitet: Vitamin C i Cink

Važnu ulogu u prehrani – vitamini i minerali – u optimalnom radu našeg imunološkog sustava naširoko je dokumentirano. Poznato je da je raznolika i uravnotežena prehrana ključni sastojak za jak imunološki sustav.

Vitamin C i cink su korisni kad treba boostati imunitet. Oni doprinose obrani i zaštiti organizma od oksidativnog stresa koji se stvara za uklanjanje stranih tvari. Važno je dati prednost hrani koja je bogata Vitaminom C i cinkom. To uključuje sezonsko voće i povrće za Vitamin C te kamenice, pšenične klice i rakove za cink. Nekoliko je studija pokazalo pozitivan učinak suplementacije vitaminom C i cinkom, primjerice za liječenje prehlade.

Druga mikronutricija potrebna organizmu za obranu

VITAMIN D

Vitamin D također doprinosi imunološkom odgovoru. Tijekom zime u deficitu smo s Vitaminom D jer manje provodimo vremena na suncu i dan je kraći.

Vitamin D možemo pronaći u: fermentiranom mlijeku, sardinama, bademima te lješnjacima.

ŽELJEZO

Željezo također igra važnu ulogu u obrani organizma. Namirnice u kojima se može pronaći željezo: govedina, bijeli grah, slanutak, leća.

ANTIOKSIDANSI

Reduciraju oksidativni stres u našim stanicama i boostaju naš imunološki odgovor. Sezonsko voće i povrće su važni izgovori antioksidansa.

Probiotici: neprobojna zaštita

Nedavne studije su pokazale negativne utjecaje

Probiotici su prijateljske bakterije koje utjeću na naš imunološki odgovor. Oni pomažu obnoviti i balansirati crijevnu mikrobiotu. Sprječavaju razmnožavanje nepoželjnih klica. Uzimani oralno u dovoljnim količinama, pozitivno djeluju na obrambene mehanizme koje osiguravaju naše sluznice i imunološki sustav.

Probiotici se nalaze u fermentiranom mlijeku kao što je jogurt ili sir. A mogu se pronaći i u dodacima prehrani.

Zašto boostati imunitet?

Važno je jačati imunitet tijekom cijele godine, ali dva su perioda u godini kad je potrebo se tome više posvetiti. Jesen i zima su visoko rizični periodi u godini kad je imunitet vrlo izložen zbog hladnoće pa je učestala pojava groznice i prehlade.

Proljeće je pak period godine kad se pojavljuju alergije.

Unatoč tome svemu, moguće je pripremiti se za te periode.

Zdravstveni djelatnici mogu preporučiti prehranu prilagođenu vašem zdravstveno stanju, potrebama, navikama i mikronutritivnom statusu.

Može također predložiti dodatke prehrani s probioticima za obnavljanje vaše mirkobiote koja je možda bila izložena antibioticima.

KLJUČNE STVARI

= Imunitet je kapacitet tijela da se obrani od potencijalnih opasnih napada kao što su virusi.

= Imunitet djece i starije populacije je podložniji napadu virusa.

= Zdrav životni stil uz redovitu fizičku aktivnost doprinosi jačanju obrane imuniteta – boosta imunitet.

= Uravnotežena prehrana koja sadrži vitamine C i D te cink jer su oni ključni za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

= Probiotici su vrijedni saveznici za imunitet jer imaju pozitivan učinak na crijevnu mikrobiotu.