Nesanica i stres pred godišnji odmor

Dolazi doba godišnjih odmora, a mnogima se prije spavanja po glavi motaju razna pitanja. Što, gdje i kako za vrijeme godišnjeg odmora i jesu li sve obaveze izvršene prije odlaska. Pretjerano razmišljanje prije spavanja može doprinijeti razvoju poremećaja spavanja, od kojih je najpoznatija nesanica.

Što je nesanica?


Nesanica je poremećaj spavanja koji svi kad tad iskuse u nekom trenutku svog života. To je osobni doživljaj pojedinca o nedostatku ili promijenjenoj kvaliteti sna. Može se javiti u obliku problema s usnivanjem, isprekidanim spavanjem tijekom noći ili buđenjem znatno prije željenog vremena što dovodi do umora, otežane koncentracije i pospanosti tijekom dana te otežava pojedincu obavljanje svakodnevnih obaveza i aktivnosti.

Nesanica i stres

Razlozi mogu biti svakojaki, a jedan od njih je naravno stres. Iako se stres kao normalna pojava provlači kroz naš svakodnevni život, povećana razina kortizola ipak može djelovati negativno na naš biološki ritam i cjelokupno zdravlje.
Stoga možemo reći da su stres i poremećaj spavanja u začaranom krugu. Naime, tijekom stresnog perioda, razina kortizola je visoka, što posljedično remeti ritam lučenja melatonina, hormona koji nam omogućava kvalitetan san. Tada se može raditi o otežanom usnivanju, narušenoj strukturi sna u vidu čestih noćnih buđenja i problematičnog ponovnog usnivanja ili pak osjećaja nedovoljnog odmora nakon sna.

Kako si pomoći kad nas muči nesanica?

Nesanica i stres se mogu liječiti na razne načine, ali fitoaromaterapijska rješenja su u ovom slučaju sigurnija jer za razliku od farmakoloških medikamenata ne izazivaju nuspojave poput navikavanja, poremećaja pažnje i osjećaja pospanosti tijekom dana, nema povećane toksičnosti kod starijih osoba te trajanje terapije nije vremenski limitirano i može se uzimati prema potrebi.


Kombinacija biljaka koje je pokazala odlične rezultate je definitivno Phytostandard kalifornijski žuti mak-valerijana. Ovom se terapijom osigurava bolja struktura sna, a time i obnavljajući, okrepljujući san. Razlog tome je mak s izrazito umirujućim, hipnotičkim i anksiolitičkim djelovanjem, dok valerijanu karakterizira umirujuće, anksiolitičko i relaksirajuće djelovanje na mišićni sustav.


Phytostandard Pasiflora je učinkovit sedativ i antispazmodik koji se koristi za liječenje problema sa spavanjem, kao i za tjeskobu i stres, dok se u kombinaciji s glogom, Phytostandard glog-pasiflora preporučuje se kod pojačanog stresa, nervoze, anksioznosti, nesanice i ublažava srčane palpitacije.

Nesanica i melatonin


U slučaju da nesanica nije povezana sa stresom, već s manjkom melatonina tada će dodaci prehrani s melatoninom biti pravi izbor. Melatonin je hormon koji naš organizam prirodno stvara. Ima bitnu ulogu u regulaciji budnosti i spavanja što se naziva cirkadijalni ritam. Proizvodnju melatonina potiče tama, a koči svjetlost. Započinje se lučiti kada padne mrak, najviše koncentracije postiže usred noći, a kako se bliži jutro koncentracija opada. Uzimanje melatonina prije spavanja ne uzrokuje pospanost, već pokušaj spavanja čini uspješnijim.


Chronobiane Immediat sprej
je kombinacija melatonina i ekstrakta gloga. Osobito je pogodan za one osobe koje kad legnu u krevet ne mogu zaspati ili osobe koje pate od jet laga. Oblik spreja osigurava bržu resorpciju, pa je savršeno rješenje za držati na noćnom ormariću.
Za ljude koji imaju problem i s usnivanjem i s buđenjem tokom noći razvijena je linija s vremenskim otpuštanjem. Chronobiane LP 1 mg i Chronobiane LP 1,9 mg zahvaljujući dvoslojnoj kapsuli s dvostrukim djelovanjem melatonina osiguravaju dobru kvalitetu sna. Prvi sloj omogućuje brzo djelovanje melatonina, dok ga drugi sloj postupno otpušta te na taj način produljuje njegovo djelovanje tijekom noći.

Verzija Chronobiane LP 1 mg osim melatonina, sadrži i magnezij, vitamin D i vitamin E.

Svaki pojedinac je jedinka za sebe


Svaki pojedinac doživljava stres na individualan način te je više ili manje uspješan u adaptaciji na stres i nesanicu kao nastalu nuspojavu. Stoga, terapija mora biti individualizirana, bilo da je riječ o fitoaromaterapiji ili suplementaciji, promjeni prehrane i načina života ili tehnikama opuštanja. Kvalitetan san je bitan za normalno funkcioniranje kroz dan.

Napisala: mag.nutr. Karla Tomljanović