Nesanica – problem koji treba riješiti

Svatko se u životu susreo s problemom povezanim sa spavanjem kroz određeni period, pa tada govorimo o nesanici prolaznog karaktera koja se može javljati povremeno u intervalima, no razlikujemo i onu kroničnu/konstantnu kada se pojavljuje u većini noći i traje mjesec dana i duže.

To je izuzetno čest simptom u najvećem broju slučajeva povezan sa stresom.

Slika 1. Problem usnivanja, “Nesanica – problem koji treba riješiti”

Melatonin – hormon sna

Naime, tijekom stresnog perioda, razina kortizola je visoka, što posljedično remeti ritam lučenja melatonina, hormona koji nam omogućava kvalitetan san. Tada se može raditi o otežanom usnivanju, narušenoj strukturi sna u vidu čestih noćnih buđenja i problematičnog ponovnog usnivanja ili pak osjećaja nedovoljnog odmora nakon sna.

Ukoliko je kvaliteta sna narušena, tijekom dana možemo imati subjektivne poteškoće kao što je dnevni umor, nedostatak energije, poremećaj pažnje, smanjenje motivacije, socijalna disfunkcija, sklonost pogreškama, opterećivanje problemom sna, glavobolje/tenzije i iritabilnost.

Slika 2. Konstantni umor, “Nesanica – problem koji treba riješiti”

Pomoć iz prirode = rješenje nesanice

U tretiranju problema nesanice, ljudi često posežu za uobičajenim sintetskim lijekovima, što može dovesti do fenomena navikavanja i neželjenih posljedica, uz mnoštvo kontraindikacija. Srećom, imamo i druge opcije s kojima smo sigurni, koje ne izazivaju nuspojave poput navikavanja, poremećaja pažnje i osjećaja pospanosti tijekom dana, nema povećane toksičnosti kod starijih osoba te trajanje terapije nije vremenski limitirano i može se uzimati prema potrebi.

Uz pomoć iskusnih zdravstvenih stručnjaka iz francuske tvrtke PiLeJe individualiziranim pristupom pružit će se najučinkovitije rješenje u ublažavanju tegoba biljnom terapijom.

Ekskluzivnim patentom laboratorija Phytoprevent – liksivijacijom alkoholom, znanstvenici su doskočili očuvanju integriteta svježe biljke, uz postignutu maksimalnu koncentraciju svih djelatnih tvari, a kao rezultat su dobiveni ekstrakti maksimalne bioraspoloživosti i bržeg djelovanja. Na taj način u jednoj bočici imate svu raskoš jedne biljke ili kombinacije biljaka, u vama prilagođenoj terapiji.

Slika 3. Okrepljujući san, “Nesanica – problem koji treba riješiti”

Za osobe koje muči nesanica potencirana stresom, uputno je primijeniti kombinaciju terapijskih biljaka Phytostandard valerijane i kalifornijskog žutog maka, a koja osigurava bolju strukturu sna te omogućuje obnavljajući i okrepljujući san. „Košmarni snovi“ i isprekidan san su kao rukom odneseni. Razlog je tome mak s izrazito umirujućim, hipnotičkim i anksiolitičkim djelovanjem, dok valerijanu karakterizira umirujuće, anksiolitičko i relaksirajuće djelovanje na mišićni sustav. Svima nam je poznat onaj osjećaj „općeg nemira“ te napetosti u području vrata i leđa.

https://pileje.hr/proizvod/chronobiane-lp-60-tableta/#

“Prije odlaska na spavanje obuzmu me strahovi…”

Ukoliko osobe pak nesanicu povezuju s konstantnim osjećajem straha uz moguću prisutnost lupanja srca, odabir terapije pada na kombinaciju Phytostandard gloga i pasiflore. Glog ima sedativno i kardiotonično djelovanje, kao pravi zaštitnik srca. Pasiflora, kao jedna od najsigurnijih biljaka fitoterapije, uvrštava se u skupinu sedativa i anksiolitika, pa i ne čudi što se koristi kod osoba kod kojih je prisutan snažan osjećaj straha i anksioznosti.

U slučajevima kada problem nesanice nije direktno povezan sa stresom, izbor će biti melatonin. Kako bi stabilizirali strukturu sna, korisno je i praktično primijeniti melatonin koji se brzo resorbira.

Slika 4. Kvalitetan san, kvalitetan dan, “Nesanica – problem koji treba riješiti”

Riječ je o proizvodu Chronobiane Immediat tvrtke Pileje, kombinacije melatonina i ekstrakta gloga u obliku spreja. Osobito je pogodan za one osobe koje kad legnu u krevet ne mogu zaspati. Glog u formulaciji umiruje lupanje srca te generalno smiruje. Oblik spreja osigurava bržu resorpciju, pa je savršeno rješenje za držati na noćnom ormariću, ukoliko zatreba prilikom „brojanja ovaca“.

Varijanta Chronobiane LP, melatonin je s vremenskim otpuštanjem, a time i produženim djelovanjem. Ovo će biti odabir kod onih osoba koje imaju kombinaciju simptoma, od otežanog usnivanja, noćnih buđenja te osjećajem umora tijekom dana. A upravo je i kombinacija svega toga i najčešći problem kod nesanice.

Tekst napisala: Lovorka Huljev, mag. nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra. Natura

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili www.pileje.hr  ili na našoj FB stranici „Um.Tijelo.Zdravlje”.