Pomoć iz prirode za dobro raspoloženje

Stres smatramo pošasti modernog doba, uzrokom nastanka mnogih bolesti, a manifestira se simptomima kao što su nervoza, razdražljivost, osjećaj straha, somatizirane palpitacije, nesanica i dr., a koji se razlikuju od osobe do osobe.

Osoba koja je u stresu teško se nosi s emocijama kao što su strah i tuga, a taj osjećaj vrlo često traje i danima te ako ga se ne nadvlada ili mu se ne smanji intenzitet, posljedično može prijeći u kronično depresivno raspoloženje.

Individualizacija biljkama

Uz pomoć iskusnih zdravstvenih stručnjaka iz francuske tvrtke PiLeJe individualiziranim pristupom pružit će se najučinkovitije rješenje u ublažavanju tegoba biljnom terapijom.

Ekskluzivnim patentom laboratorija Phytoprevent – liksivijacijom alkoholom, znanstvenici su doskočili očuvanju integriteta svježe biljke, uz postignutu maksimalnu koncentraciju svih djelatnih tvari, a kao rezultat su dobiveni ekstrakti maksimalne bioraspoloživosti i bržeg djelovanja.

Slika 1.

Kombinacija biljaka rodiola i šafran u proizvodu naziva Melioran prvi je odabir kod blage do umjerene depresije kod odraslih.

Rodiola pomaže organizmu kako bi se bolje prilagodio na emocionalni stres te poboljšava raspoloženje. Posjeduje adaptogena svojstva, a znanstvenim studijama dokazano je pozitivno djelovanje na simptome stresa, umora, fizičkog i psihičkog napora, a također potiče koncentraciju i bolje pamćenje. Šafran ima antidepresivni, ali i neuroprotektivni učinak, tako da će vam uzajamnim djelovanjem navedene dvije biljke, Melioran pružiti poboljšanje općeg raspoloženja, uz maksimalnu sigurnost primjene.

Poboljšanje općeg raspoloženja

Mučite li se s usnivanjem, noćnim buđenjem i/ili osjećajem umora tijekom dana, idealno bi bilo primijeniti terapijsku kombinaciju kalifornijskog žutog maka i valerijane. Putem svojeg umirujućeg, hipnotičkog i anksiolitičkog djelovanja, mak će pružiti neprekinut san, dok će valerijana  opustiti mišiće i omogućiti kvalitetan odmor.

Slika 2.

Kombinacijom biljaka gloga i pasiflore smanjit će se napadaji tjeskobe, odnosno osjećaj zabrinutosti i nedostatka smisla u životu. Phytostandard glog-pasiflora preporučuje se kod pojačanog stresa i povezanih palpitacija, nervoze, anksioznosti i nesanice. Glog povećava protok krvi kroz srce te djeluje smirujuće na središnji živčani sustav, dok pasiflora djeluje sedativno, anksiolitički i spazmolitički. Tradicionalno se primjenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, nesanice i želučanih tegoba dok je moderna primjena indicirana kod nesanice, tahikardije, anksioznosti i stresa.

Magnezij – antistresni mineral

Kako bi se lakše nosili sa stresom, potreban je i dovoljan unos minerala, osobito magnezija, koji je prozvan „antistresnim“ mineralom jer u stresnim situacijama djeluje umirujuće, smanjujući takozvanu adrenalinsku iscrpljenost koja se javlja uslijed djelovanja stresnih hormona adrenalina i kortizola.

Slika 3.

No, pritom dolazi i do obrnutog, neželjenog efekta – pojačanog iscrpljivanja magnezija iz organizma. Naime, stres je stanje uzbune u cijelom tijelu; metabolizam se mijenja i potrebno nam je puno više energije. Višestruko se povećava potreba tjelesnih stanica za magnezijem, a istodobno se on pojačano izlučuje mokraćom, zbog čega opada razina magnezija u tijelu.

Također, iako je magnezij prisutan u velikom broju namirnica te ga svakodnevno unosimo u organizam prehranom, ipak istraživanja pokazuju nedostatak magnezija kod svake treće osobe. Grčeve u mišićima ćemo odmah prepoznati kao nedostatak magnezija, ali simptomi su i glavobolja, titranje kapaka, pojačano lupanje srca, osjećaj knedle u grlu, pojačana nervoza pa sve do anksioznosti.

https://pileje.hr/proizvod/formag-90-tablete/

Prilikom odabira proizvoda najbitnije je obratiti pažnju na bioraspoloživost magnezija. Formag tvrtke PiLeJe je 100% prirodni magnezij-oksid iz Mrtvog mora, koji se nalazi u obliku patentirane molekule naziva Hypro-ri®mag. Takav oblik magnezija ima visoki potencijal resorpcije i bioraspoloživost te se dugo zadržava u organizmu fiksiran za stanice, čemu doprinose taurin i vitamin B6.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje ”.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr

Napisala: Lovorka Huljev, mag.nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra.Natura

Slike preuzete s www.canva.com