Regeneracija i detoks nakon blagdanskog prejedanja

Specifična i izazovna 2020. godina ostala je iza nas. Uživali smo u prosincu na drugačiji način, u nekim novim okolnostima.  Blagdanske delicije ipak su nam pružile zadovoljstvo, no što ako smo njima preopteretili organizam? Uz duševnu preopterećenost koja nas je morila tijekom protekle godine, potrudimo se da u novu 2021. obavezno krenemo regenerirani  fizički, jer, ne zaboravimo – u zdravom tijelu je i zdrav duh!

Slika 1. Duševna preopterećenost

CILJ 2021. = ZDRAVA JETRA

Opterećenje hranom i pićem najviše će osjetiti jetra – najsloženiji metabolički organ. Primarno je organ detoksikacije, odnosno filtar nepoželjnih potencijalno toksičnih spojeva. Mjesto je skladištenja vitamina te željeza pa je iz toga vidljivo koliko je zdrava jetra neophodna za besprijekorno funkcioniranje organizma. Također je i mjesto neutralizacije alkohola koji se u ovo doba godine povećano konzumira. Stoga, ako smo pojačano uživali u hrani, ali i kojoj čašici više pobrinimo se da očistimo organizam na učinkovit način – pružimo mu detoks kakav zaslužuje!

Slika 2. Pretjerivanje u jelu i piću

Biljke su uvijek spremne pomoći

Učinkovit pristup obrani organizma odradit ćemo primjenom ljekovitih biljaka kroz individualiziran pristup, uz pomoć stručnjaka iz francuske tvrtke PiLeJe. Znanstvenici laboratorija Phytoprevent putem svog patenta – postupka liksivijacije alkoholom, očuvali su integritet svježe biljke postižući maksimalnu koncentraciju svih djelatnih tvari što je rezultiralo ekstraktima maksimalne bioraspoloživosti i bržeg djelovanja.

Kombinacija ljekovitih biljaka u proizvodu Phytostandard artičoka-crna rotkva dodatak je prehrani koji sadrži ekstrakt lista artičoke i korijen crne rotkve čija će interakcija pospješiti probavu. List artičoke tradicionalno se koristi kod disfunkcije crijeva te kod smetnji poput osjećaja punog želuca te nadutosti, dok se korijen crne rotkve koristi u detoksikaciji jetre, primjerice nakon obroka s visokim udjelom masti. Phytostandard artičoka-crna rotkva djeluje hepatoprotektivno, djeluje kao koleretik i kolagog, odnosno potiče produkciju žuči u jetri te njezino izlučivanje. Primjenjuje se kod simptoma nadutosti, rane sitosti i mučnine, sporog i teškog ili kroničnog probavljanja nakon velikog obroka, nelagode/ boli u trbuhu nakon obroka, postprandijalnog umora te pojave mučnine ujutro s nedostatkom apetita. Također, može se koristiti kod blagih do srednje povišenih vrijednosti kolesterola u krvi, što su pokazale brojne studije posljednjih godina.

Slika 3. Phytostandard Artičoka Crna rotkva

Probiotik crijeva čuva

Crijeva se smatraju prvom linijom obrane organizma od patogena. Narušavanjem crijevne mikroflore, odnosno smanjenjem broja „dobrih“ bakterija kao posljedica se mogu pojaviti probavne tegobe. Neravnoteža mikroflore posljedica je nepravilne i neuravnotežene prehrane te loših prehrambenih navika. Kako bi se narušena ravnoteža ponovno uspostavila potrebno je, uz uravnoteženu prehranu, uzimati i probiotike – zdrave bakterije koje imaju povoljan učinak na zdravlje domaćina. Lactibiane Référence, probiotik je francuske tvrtke PiLeJe, na bazi 4 mikrobiotička soja u dozi od 10 milijardi bakterija po kapsuli. Sadrži specifične bakterijske sojeve odgovorne za jačanje imuniteta, pomaže u terapiji iritabilnog kolona ako je simptom zatvor te smanjuje rizik od infekcija.

Slika 4. Živjeti s puno energije

Osjećate li nakon obroka težinu u želucu, stručnjaci iz PiLeJe-a nude vam rješenje uz pomoć biljke srčanik. Riješit će simptome poput osjećaja da „obrok stoji“ i „ne probavlja se“. Gorčina biljke potiče rad jetre i gušterače, također, srčanik pomaže kod slabog pražnjenja želuca, ali i kod kroničnog zatvora. Previše hrane u želucu dovodi do povećane proizvodnje želučane kiseline što često može rezultirati žgaravicom, a srčanik uspješno ublažava i taj simptom.

I za kraj, neka uzrečica „new year, ney me“ ove godine zaista bude Vaša vodilja! Promijenite navike koje vam ne čine dobro, bavite se tjelovježbom, konzumirajte dovoljno vode i uživajte u svakom danu slušajući pritom signale koje vam daje organizam!

Tekst napisala: Tena Krizmanić, mag.ing.techn.aliment., stručni suradnik Ro.Ra. Natura

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili www.pileje.hr  ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje”.