Siječanjski detoks

Blagdani su nam donijeli obilje radosti i mira, ali i trpeze na blagdanskom obiteljskom stolu.

Ono o čemu puno ljudi razmišlja je kako nakon silnih blagdanskih delicija, ali i koje čašice više pripomoći organizmu da se riješi suvišnih toksina i održi zdravlje. Nerijetko osjećamo probavne tegobe najviše u kontekstu zatvora i nadutosti.

Slika 1. Blagdanska trpeza

Jetra – primarni organ detoksikacije

Kada razmišljamo generalno o zdravlju organizma, često se ne osvrnemo na jetru te funkcionira li ona pravilno.

Suvremeni način života nerijetko kod pojedinaca podrazumijeva neurednu i neizbalansiranu prehranu, ponekad neumjerenu konzumaciju alkohola, naviku pušenja, nedostatak tjelesne aktivnosti, neizostavni stresni faktor svakodnevice te često podvrgnutost raznim medikamentima (kontraceptivi, serm-ovi, kortizon, nsaid-i, antidepresivi, analgetici …).

Slika 2. Jetra – organ detoksikacije

Jesmo li je previše opteretili, obzirom da u našem organizmu obavlja mnogobrojne funkcije od ključnog značaja?

Jetra je primarno organ detoksikacije što znači da u našem organizmu djeluje kao „filter“ nepoželjnih potencijalno toksičnih spojeva, aktivno metabolizirajući mnoge strane tvari, kemijske onečišćivače, lijekove i druge ksenobiotike kako bi iste uklonila i na taj način zaštitila organizam.

Simptomi – razlog za promjene

Pritom pojam detoksikacije obuhvaća sve biotransformacije koje izvode određeni egzogeni spojevi (npr. ksenobiotici, lijekovi) ili endogeni (steroidni hormoni …) kako bi se uklonili iz tijela.

Slika 3. Vrijeme za detoks

Na jetru je poželjno djelovati i kada je prisutan simptom zatvora uzrokovan  „poremećenom“ probavom u funkciji jetre i žuči, ali i kod pretilih pojedinaca koji imaju problema sa smanjenjem tjelesnog masnog tkiva, obzirom da jetra nefiltrirane toksine akumulira upravo u masnim stanicama, kako bi zaštitila organizam od kolanja tih istih toksina.

Jetra također, u velikoj mjeri pridonosi opskrbi organizma energijom jer sudjeluje u metabolizmu masti te pretvara glukozu u glikogen, pohranjujući ga za kasniju upotrebu. Ima ulogu i u procesu probave, obzirom da u dvanaesnik izlučuje žučne soli i bilirubin.

Na jetru možemo djelovati preventivno u smislu hepatoprotekcije te intervencijski, ukoliko se ustanovi da je došlo do otežane funkcije ili poremećaja/bolesti ovog neophodnog organa.

Ciljane biljke za zdravu jetru

Dobra je vijest da fitoterapijom učinkovito možemo djelovati na problematiku jetre.

Kao prevenciju, ali i djelotvoran pristup terapiji  s ciljem olakšavanja funkcije jetre, uputno jest primijeniti ciljane ljekovite biljke moćnog učinka, artičoku i crnu rotkvu.

Slika 4. Phytostandard Artičoka Crna rotkva

Proizvod Phytostandard Artičoka-Crna rotkva tvrtke Pileje, biljni je terapeutski preparat koji djeluje hepatoprotektivno i blagotvorno na funkciju jetre i žuči.

Artičoka i crna rotkva koriste se kod tegoba u hepatobilijarnom sustavu, obzirom da djeluju kao koleretik i kolagog, odnosno potiču produkciju žući u jetri te njeno izlučivanje. Primjenjuje se kod simptoma nadutosti, rane sitosti i mučnine, sporog i teškog ili kroničnog probavljanja nakon velikog obroka,  nelagode/ boli u trbuhu nakon obroka, postprandijalnog umora te pojave mučnine ujutro s nedostatkom apetita.

Također, preparat se vrlo uspješno može koristiti kod blagih do srednje povišenih vrijednosti kolesterola u krvi, što su pokazale brojne studije posljednjih godina.

Lactibiane – zdrava crijeva, zdrav organizam

Za jačanje imuniteta potrebno je primijeniti odgovarajuće mikrobiotičke sojeve, jer su crijeva prva linija obrane organizma od različitih patogena.

Naša crijeva i dobre bakterije koje ga nastanjuju, poput “barijere” sprječavaju prianjanje i množenje neželjenih patogena, time direktno utječući na imunološki sustav.

Slika 5. Lactibiane Reference

Ako naša crijeva postanu propusna, otvaraju se vrata različitim uzročnicima infekcija. Pritom je potrebno odabrati mikrobiotičke sojeve koji će poticati jačanje imuniteta. Lactibiane Reference proizvod je tvrtke Pileje iz linije Lactibiane koji sadržava specifične bakterije odgovorne za jačanje imuniteta te u terapiji iritabilnog kolona ukoliko je simptom vezan za zatvor.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje ”.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr

Napisala: Lovorka Huljev, mag.nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra.Natura

Slike preuzete s www.canva.com