Stajemo na kraj problemu iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona (IBS) svakako možemo smatrati skupinom poremećaja koji se primarno manifestiraju grčevitom boli u predjelu trbuha/crijeva osobito nakon obroka, dispeptičnim tegobama koje uključuju osjećaj nadutosti, meteorizam i mučnine te promjenama u procesu pražnjenja.

Slika 1. Grčevita bol u predjelu trbuha čest je simptom IBS-a

Pritom razlikujemo nekoliko, nazovimo ih, podtipova iritabilnog kolona ovisno o tome javlja li se predominantno problem konstipacije (zatvora), dijareje (proljeva) ili izmjene oba, s pojavnosti sluzi u stolici.

Crijeva su drugi mozak!

Vrlo je bitno napomenuti da su crijeva i mozak dokazano povezani i u konstantnoj komunikaciji, pa se iritabilni kolon svrstava u one poremećaje psihosomatskog obilježja. Većina osoba sa sindromom iritabilnog kolona, tegobe detektira prioritetno u razdoblju povećanog stresa i emocionalne napetosti, a istovremeno osobe koje imaju iritabilni kolon imaju veće predispozicije razvitka anksiozno-depresivnog poremećaja.

Slika 2. Tegobe IBS-a najčešće se pojavljuju u periodu stresa

Terapija je stoga ovog stanja dosta kompleksna te zahtijeva strogo individualiziran pristup osobi ovisno o simptomima, pažnju usmjeravajući na problem crijeva, psihološko stanje osobe te regulaciji rada želuca i žuči.

Tijekom posljednjih 25 godina, brojne farmakološke i kliničke studije ukazuju na činjenicu da na pojedine poremećaje i bolesti u organizmu možemo djelovati ciljanim mikrobiotičkim sojevima.

Lactibiane – prvi izbor mikrobiotičkih preparata

Francuska tvrtka Pileje dala je učinkovito i ciljano rješenje dotičnoj problematici, razvivši liniju individualiziranih mikrobiotičkih preparata nove generacije – Lactibiane.

Slika 3. Lactibiane

Proizvodi Lactibiane sastoje se od klinički ispitanih bakterijskih sojeva koji su sastavni dio rješenja mnogih sistemskih poremećaja, između ostalog i kod iritabilnog kolona.

Kod osoba koji uslijed iritabilnog kolona muku muče sa zatvorom, mikrobiotički soj prvog izbora je Lactibiane Référence, koji sadrži specifične bakterije odgovorne za stabilizaciju mikroflore u crijevima kada je iritabilni kolon povezan sa simptomom zatvora. S druge strane, odabir će pasti na Lactibiane Tolérance kada je posrijedi simptomatika dijareje ili izmjene dijareje/konstipacije.

Slika 4. Lactibiane Reference

U slučaju kada je prisutna upala u crijevima, evidentno je prisutan i problem propusnih crijeva, pa je uz odgovarajući mikrobiotički soj neophodno razmišljati o primjeni aktivnih tvari koje potiču zacjeljivanje crijeva.

Permealine je proizvod tvrtke Pileje i kao takav je jedinstven na hrvatskom tržištu jer u formulaciji sadrži djelotvornu terapijsku kombinaciju L-glutamina, cinka, zelenog čaja i vitamina A. Glutamin, kao najzastupljenija aminokiselina u organizmu predstavlja prvi izbor energije za stanice crijeva-enterocite, što omogućava “hranjenje” mukoze crijeva, jačanje veza između stanica i time smanjenje propusnosti.

Permealine
Slika 5. Permealine

Prilagodba prehrane pola je zdravlja

Neovisno o uzroku pojavnosti sindroma iritabilnog kolona, promjene prehrambenih navika mogu značajno reducirati bol i tegobe koje osjećaju oboljele osobe. Namirnicama poput voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, koje su bogate prehrambenim vlaknima treba dati prednost te istovremeno izbjegavati one sa visokim udjelom masnoća i jednostavnih šećera.

Slika 6. Zdrava prehrana

Bitno je uzeti u obzir da je stres jedan od čimbenika koji uvelike djeluje kao triger simptoma iritabilnog kolona.

No, tko danas uistinu nije u stresu?

U reguliranju stresa i odgovora organizma na stres mogu nam u pomoć priskočiti tzv. adaptogene biljke. Ove čarobne biljke povećavaju sposobnost našeg organizma da se prilagodi raznim stresnim situacijama i posljedično povišenom hormonu stresa- kortizolu, a da pritom moduliraju promjene na drugim razinama organizma.

Phytostandard rodiole u kombinaciji sa šafranom tvrke Pileje primjenjujemo kao tretman kod kroničnog stresa i povezanih bolesti. Biljka šafran u formulaciji osigurava protuupalno djelovanje, kako u mozgu tako i u crijevima.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra. Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje ”.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu www.pileje.hr

Napisala: Lovorka Huljev, mag.nutr., fitoaromaterapeut, Ro.Ra.Natura

Slike preuzete s www.canva.com