Zaštita od sunca

S dolaskom proljeća i sunčanijih dana naša koža nakon više mjeseci ponovo biva izložena suncu. Nakon više mjeseci tmurnog vremena svima nam je potrebna sunčeva svjetlost, boravak na zaku i više kretanja.

Oprez prilikom boravka na suncu

No, moramo biti oprezni i zaštititi kožu kako ne bismo imali neugodne posljedice izlaganja sunčevim UV zrakama. Kožu možemo zaštititi izvana, nanošenjem zaštitnih faktora i hidratizirajućim kremama, ali i iznutra unošenjem mikronutrijenata (antioksidansa) i dovoljnom hidratacijom.


Sunčeva svjetlost privlači nas, mami da boravimo u prirodi i diže nam raspoloženje (putem serotonina i endorfina). Kretanje i boravak na svježem zraku vraća nam elan, budi nas iz „zimskog mrtvila“, pokreće nam metabolizam i omogućava nam bolju adaptaciju na promjenu godišnjih doba (prevencija proljetnog umora).

Sunčeve zrake dovode u našoj koži do sinteze D vitamina koji nam je potreban ne samo za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze nego i za uredno funkcioniranje imunološkog i drugih sustava u tijelu.

Izlaganjem sunčevoj svjetlosti naša koža izložena je i štetnim UV (ultraljubičastim) zrakama, a prirodna nam je zaštita pigment melanin.

Sunčeve zrake

Razlikujemo UVA, UVB i UVC zrake, s tim da UVC zrake ne prodiru kroz Zemljinu atmosferu te ne dopiru do površine planete. UVA i UVB zrake prodiru kroz atmosferu i kroz oblake i smog, a obje vrste zraka imaju štetnih utjecaja na našu kožu.

UVA zrake čine najveći dio UV zraka u sunčevoj svjetlosti i prilično su konstantne u svako doba dana i godine, dok količina UVB zraka varira tijekom dana, a najviše su prisutne u sredini dana.

UVA zrake prodiru dublje u kožu, potiču stvaranje slobodnih radikala te su odgovorne za brže starenje kože i pojavu bora (fotostarenje kože) ali i za neke tipove tumora kože.

UVB zrake ne prodiru u dublje slojeve kože nego samo u vanjski sloj nazvan epidermis, a svojim djelovanjem UVB zrake su odgovorne za opekline na koži, stvaranje slobodnih radikala, oštećenja DNK stanica kože (rizik od karcinoma), potiču stvaranje melanina i odgovorne su za tamnjenje kože.

Važno je naglasiti da opetovanim oštećenjima kože (višekratne opekline od sunce od dječje dobi) dolazi do kumulativnog efekta UV zračenja i povećanog rizika od pojave raka kože (maligni melanom, bazocelularni karcinom, planocelularni karcinom).

Melanin


Melanin je smeđi pigment kojeg proizvode stanice melanociti. Melanociti se nalaze u gornjem sloju kože – u epidermisu, zatim u očima (šarenica), u kosi pa i u mozgu. Osobe koje imaju tamniju put i tamniju boju kose i očiju proizvode više pigmenta melanina (svi imamo isti broj melanocita, ali su kod tamnoputih oni aktivniji).

Uloga melanina je da zaštiti kožu od štetnih utjecaja UV zraka, ali ima ulogu i u eliminaciji slobodnih radikala. Osobe koje stvaraju više melanina imaju bolju zaštitu od UV zraka, lakše i više potamne, a teže izgore na suncu, no i tamnoputi mogu kod pretjeranog izlaganja suncu zadobiti oštećenja kože, potaknuti ubrzano starenje kože, a zadobiti i tumore kože, te stoga isto trebaju koristiti zaštitu kože.

Prehrana


Pravilna prehrana, bogata voćem i povrćem, te mikronutricija (dodatno unošenje vitamina, minerala, antioksidansa) omogućava vam da svoju kožu pripremite za izazov izlaganja suncu. Za borbu protiv slobodnih radikala, za zaštitu od ubrzanog starenja i oštećenja kože osobito su nam važni vitamin C i E te antioksidansi iz skupine karotenoida (ima ih više u narančastom i crvenom voću i povrću).

Prije dolaska ljeta i izlaganja kože suncu savjetuje se uzimanje dodatno i multivitaminskih proizvoda koji će vas opskrbiti vitaminima i antioksidansima kako bi kožu pripremili za pojačano izlaganje štetnim učincima UV zraka.

Multivitaminski pripravci se osobito preporučuju kod neadekvatne prehrane – preporučujemo primjerice Multibiane ili Oxybiane Cell Protect kao izvore više vitamina i antioksidansa.

Dermobiane Solaire proizvod sadrži, osim vitamina C i E, dodatno i ekstrakt paprati Polypodium leucotomos koja sprečava oštećenje DNK, smanjuje upalu, zaustavlja procese koji vode fotostarenju kože i procese koji vode pojavi tumorskih stanica kože. Ovaj proizvod sadrži i ekstrakt Porphyral HSP koji je izvor „heat shock“ proteina, a služi obrani stanica od štetnih noksi.

Dermobiane solaire namijenjen je za pripremu kože prije izlaganja suncu (započeti barem mjesec dana prije intenzivnijeg izlaganja), a zatim se može nastaviti i za vrijeme izlaganja suncu.

Kako zaštiti kožu od sunca?

Neopreznim sunčanjem ponekad se ipak dogodi da dođe do crvenila i opeklina dijelova kože te je potrebno pružiti koži dodatnu njegu i hidrataciju kako bi ublažili posljedice.

U tu svrhu možemo preporučiti kremu Porphyral HSP Derm koja također sadrži ekstrakt Porphyral HSP (izvor „heat shock“ proteina), zatim aloe veru, ulje boražine i shea maslac – sve to djeluje umirujuće, hidratizira, potiče obnovu epidermisa i brže zacjeljivanje kože.

Proizvod Proteochoc možemo dodatno koristiti u slučaju opeklina od sunca, ali i kod intenzivne fizičke aktivnosti, ozljeda, uganuća ili nakon bolesti, a u svrhu bržeg oporavka jer ovaj proizvod sadrži Porphyral HSP ekstrakt, ulje boražine, nezasićene masne kiseline i vitamin E – sve potrebno za pomoć stanicama u oporavku.


U proljetnim i ljetnim mjesecima svakako se preporučuje što više boravka na zraku, uživanje u kretanju, druženjima, sportovima. Preporuka je da budete umjereni i oprezni i pri bavljenju sportom i pri izlaganju suncu. Važno je i da se zdravo hranite, unosite dovoljno tekućine i poštujete potrebu tijela za odmorom i snom.

Donosimo vam preporuke za izlaganje suncu:

  • U proljeće oprezno i postepeno izlagati kožu suncu – još nije vruće pa prečesto zaboravljano nanijeti faktor zaštite ili se predugo izlažemo suncu
  • Dolaskom toplijih, ljetnih dana izbjegavati sunce između 10 i 16 sati, osobito mala djeca i osobe svijetle puti
  • Imajte na umu da koža može pretrpjeti oštećenja od UV zraka i za oblačnog vremena
  • Snijeg, pijesak i vodene površine reflektiraju UV zrake tako da se pojačava utjecaj na kožu (brže i lakše izgorimo)
  • Koristite kreme sa zaštitnim faktorom, nakon kupanja i/ili znojenja treba ponovo nanijeti zaštitni faktor, faktori štite ali ne neograničeno i potpuno nego samo produljuju vrijeme koje možete biti na suncu bez opeklina
  • Na većoj nadmorskoj visini UV zračenje je štetnije
  • Skrivanjem u sjeni ne štitimo se potpuno od UV zraka (izloženost je manja za oko 50%) jer smo i dalje izloženi raspršenim i reflektiranim UV zrakama
  • Oči također treba zaštititi od UV zraka jer one povećavaju rizik od razvoja mrene (katarakte) – dakle treba nositi adekvatne sunčane naočale s UV filterima
  • Izbjegavajte korištenje solarija jer jednako (ako ne i više) dovode do oštećenja kože

Napisala: dr. med. Helena Šimurina, Specijalistička ordinacija opće/obiteljske medicine