Načini jačanja našeg imunološkog sustava

Naš imunološki sustav neprestano nas štiti od virusa, bakterija, gljivica i drugih patogena. Različiti događaji mogu oslabiti ovaj sustav, povećavajući našu izloženost bolesti. Postoje prikladna i prirodna rješenja za jačanje našeg imunološkog sustava, poput vitamina C, D, cinka i probiotika. Ovaj članak opisuje kako se ovo topništvo može koristiti za jačanje naše obrane.

Što je imunitet?

Imunitet je sposobnost tijela da se obrani od opasnih vanjskih napada, poput infekcije bacilima. Naša su tijela neprestano izložena klicama (kao što su virusi i bakterije) i stranim tvarima (kao što su pelud i alergeni) koje žive u našem okruženju. Ljudsko tijelo je pogodno za razvoj klica. Prirodno je da su u iskušenju da se nasele. Kada je to slučaj, naše tijelo koristi imunološki sustav kako bi postavilo obrambene mehanizme.

Imunološki odgovor: naš obrambeni mehanizam

Kako bi zaštitio naše tijelo od uzročnika bolesti ili klica, naš imunološki sustav ima dvije vrste djelovanja: urođeni imunitet i adaptivni imunitet. Te se radnje pokreću kada se identificira jedan ili više antigena koji su strani našem tijelu.

Urođeni imunitet

Naša tijela imaju fizičke barijere koje nas štite od invazije. Nalaze se u koži, probavnoj sluznici (zaštitni sloj čija je površina oko 300 m2), plućima i urogenitalnom sustavu. Ako to nije dovoljno, pokreće se trenutni odgovor. To je prva reakcija našeg imunološkog sustava na invaziju. Otkriva napadajuće mikroorganizme i eliminira ih.

Adaptivni imunitet

Ako urođeni imunitet nije u stanju zaustaviti invaziju mikroorganizama, drugi imunološki odgovor se pokreće oko 96 sati nakon kontakta sa stranim tijelom. Ova reakcija je specifična za svaki mikroorganizam. Naš imunološki sustav prepoznaje antigene i napada ih izravno na sistemski način. Ova radnja nije ograničena na kontaktno područje, već se primjenjuje na cijelo tijelo. Posebna značajka adaptivnog odgovora je da pamti napade. Kao rezultat toga, svaki put kad se patogen vrati, tijelo reagira snažnije i brže.

Koji su znakovi slabljenja imunološke obrane?

Određeni znakovi ukazuju na slabljenje imunološke obrane:

  • uporan umor zbog kroničnog stresa i/ili lošeg sna na primjer;
  • sporo zacjeljivanje ili povećan rizik od infekcije: imunološki sustav ima ulogu u zacjeljivanju i oporavku koji su sporiji kada je imunološki sustav oslabljen;
  • ponavljajuće infekcije poput prehlade ili cistitisa koje ukazuju na to da tijelo nije u stanju obraniti se od patogena.

Oslabljeni imunitet: čimbenici

Niz čimbenika može potkopati imunološki sustav:

Godine

Imunološki odgovor dojenčeta je slabiji jer imunološki sustav nije u potpunosti zreo. Pri rođenju, međutim, dojenčad ima antitijela koja im daje majka kako bi nadoknadila taj nedostatak. Ova se zaštita nastavlja tijekom prvih mjeseci života bebe ako se doji jer i dalje ima koristi od majčinih antitijela.
Kako starimo, urođeni i adaptivni imunološki odgovori postupno postaju manje učinkoviti. Starije osobe pate od čestih i dugotrajnih infekcija.

Zdrav stil života

Nezdrav način života ima negativne učinke na naš imunitet: pušenje smanjuje imunitet3, a nedovoljno sna čini tijelo osjetljivim na infekcije4.
Kronični stres značajno narušava imunitet: djeluje imunosupresivno i deregulira imunološke odgovore2.
Intenzivna tjelesna aktivnost može oslabiti imunitet1 dok umjerena tjelovježba ima pozitivan učinak5.

Prirodni proizvodi koji jačaju našu obranu: vitamin C i cink

Važna uloga prehrane – posebno vitamina i minerala – u optimalnom radu našeg imunološkog sustava naširoko je dokumentirana. Poznato je da je raznolika i uravnotežena prehrana ključni sastojak za snažan imunološki sustav6. Posebno su korisni vitamin C i cink. Oni pridonose našoj obrani štiteći tijelo od oksidativnog stresa koji nastaje radi eliminacije stranih tvari. Stoga je važno dati prednost hrani bogatoj ovim elementima. To uključuje sezonsko voće i povrće za vitamin C, te kamenice, pšenične klice i rakove za cink. Nekoliko je studija pokazalo pozitivan učinak suplementacije vitaminom C i cinkom, primjerice za liječenje prehlade.

Ostali vrijedni mikronutrijenti

Vitamin D

Vitamin D također doprinosi našem imunološkom odgovoru. Manjak vitamina D češći je zimi jer ga djelomično sintetiziraju sunčeve zrake na koži. Neki od primjera izvora vitamina D su: fermentirano mlijeko, sardine, bademi i lješnjaci.

Željezo

Željezo ima važnu ulogu u našem imunološkom odgovoru. Neki od primjera izvora željeza su: krvavica, govedina, leća, bijeli grah i slanutak.

Antioxidansi

Smanjenje oksidativnog stresa na naše stanice također jača imunološki sustav. Sezonsko voće i povrće važan je izvor antioksidansa.

Probiotici: neprobojna zaštita

Nedavna istraživanja pokazala su negativan utjecaj nedovoljno raznolike crijevne mikrobiote na imunološki sustav što uzrokuje određene autoimune bolesti7. Probiotici su prijateljske bakterije koje pomažu obnoviti i ponovno uravnotežiti crijevnu mikrobiotu. Oni sprječavaju razmnožavanje neželjenih klica. Uzimani oralno u dovoljnim količinama, pozitivno djeluju na obrambene mehanizme koje osiguravaju naše sluznice i imunološki sustav.
Probiotici se mogu naći u fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su jogurt, sir i svježi sir, a mogu se uzimati i kao dodaci prehrani.

Zašto jačati imunitet?

Važno je održavati jak imunitet tijekom cijele godine, ali postoje dva razdoblja u godini kada je izloženost posebno visoka. Jesen i zima su razdoblja visokog rizika za razvoj klica koje uzrokuju prehladu, gripu i druge infekcije. Proljeće je, s druge strane, vrijeme kada se alergije ponovno javljaju. Ipak, moguće je pripremiti se za ova visokorizična razdoblja.

Zdravstveni djelatnik može preporučiti prehranu prilagođenu vašoj situaciji, potrebama, osobnoj povijesti, navikama i statusu mikronutrijenata. Oni također mogu predložiti dodatak probioticima za obnavljanje svojstava vaše crijevne mikrobiote koja je možda bila promijenjena, primjerice, antibioticima.

Pronađite zdravstvenog radnika kako bi dobili savjet.

Reference

  1. Roitt I, Rabson A. Immunologie médicale. L’essentiel. Maloine, 2002.
  2. Pizzorno JE Jr, Murray Michael T (Ed). Textbook of Natural Medicine, Churchill Livingstone, États-Unis, 2006, p. 645-654.
  3. Starnbach MN (Ed). The truth about your immune system ; what you need to know, President and Fellows of Harvard College, États-Unis, 2004.
  4. Cohen S, Doyle WJ, Alper CM, Janicki-Deverts D, Turner RB. Sleep habits and susceptibility to the common cold. Arch Intern Med. 2009 Jan 12 ;169(1):62-7.
  5. Major features of immunesenescence, including reduced thymic output, are ameliorated by high levels of physical activity in adulthood. Niharika Arora Duggal  Ross D. Pollock  Norman R. Lazarus  Stephen Harridge  Janet M. Lord First published: 08 March 2018
  6. Roberfroid MB, et al. Aliments fonctionnels. Paris : Tec et Doc, 2008.
  7. C. De Filippo et al., PNAS, 107, 14691, 2010.